Tanjug/AP
Sergej Lavrov

“Postupci Sjedinjenih Američkih Državada da pošalju razarač u Crno more ne doprinose stabilnosti. Vašington pokušava da podstakne primorske zemlje ka politici konfrontacije”, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za medije na Samitu G20 u Rimu.

– Demonstracija zastave američke mornarice na Crnom moru nije izolovan slučaj. Nekoliko puta su Sjedinjene Američke Države direktno objavljivale da postoji potreba da njihovi ratni brodovi uđu u ove vode sa zadatkom obuzdavanja Rusije“, rekao je Lavrov novinarima.
„To, naravno, ne doprinosi stabilnosti. Amerikanci aktivno pokušavaju da podstaknu crnomorske zemlje koje su u sastavu NATO-a da sprovedu takvu politiku konfrontacije – primetio je ministar.

Lavrov je dodao i da je Rusija spremna da osigura bezbednost na Crnom moru.

– Spremni smo za sve pretnje. Za nas nema nikakvih problema da pouzdano obezbedimo rusku teritoriju i bezbednost na Crnom moru, ali mi smo uvek za promovisanje projekata saradnje, a ne projekata koji se zasnivaju na konfrontaciji – precizirao je Lavrov.

On je napomenuo da planovi NATO-a za stvaranje novih pomorskih Baza na crnomorskoj obali Rumunije ili Bugarske ne odgovaraju interesima dobrosusedstva u crnomorskom regionu.

Ranije je objavljeno da je američki razarač „Porter“, naoružan krstarećim raketama, ušao u Crno more, a prate ga snage i sredstva Crnomorske flote Rusije.

NATO ne želi saradnju

Rusija nema informacija o namerama NATO-a, ali činjenice govore da ne postoji želja da sarađuje sa Rusijom, rekao je Lavrov.

„Nemamo nikakve informacije šta NATO namerava da uradi. Oslanjamo se na činjenice, a činjenice su takve da NATO ne želi nikakvu saradnju sa nama“, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, dok je funkcionisao Savet Rusija-NATO, Alijansa je svaki put tražila da se razgovara o Ukrajini.

„To je bio čitav njihov interes – forsiranje propagande i pritisak na Rusiju“, konstatovao je šef ruske diplomatije.

On je dodao i da je to pitanje zatvoreno.

– Ako NATO bude našao bilo kakav izgovor da nam se obrati, imamo ambasadora u Belgiji koji je odgovoran za bilateralne odnose. Obavestili smo Severnoatlantsku alijansu da mogu da pošalju signale preko ovog diplomate – naglasio je on.

Lavrov je ranije objavio da će Moskva od 1. novembra obustaviti rad svog stalnog predstavništva pri NATO-u. Ovi potezi bili su odgovor na smanjenje broja zaposlenih u stalnom predstavništvu Rusije u Alijansi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here