Tanjug
Sergej Lavrov

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je večeras da će Rusija prihvatiti samo ono rešenje kosovskog pitanja koje će odgovarati Srbima i naglasio da će Moskva zahtevati ispunjenje svega što je dogovoreno u dijalogu u Briselu.

Lavrov je, na konferenciji za štampu, na pitanje kako vidi budućnost dijaloga Beograda i Prištine imajući u vidu da Priština ne želi ništa da prihvati što je dogovoreno u Briselu, kazao da rešenje mora da bude zasnovano na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, koja je usvojena 1999. godine.

– Ruska delegacija u Savetu bezbednosti UN insistirala je na uključivanje potvrde teritorijalnog intergriteta i suvereniteta Srbije. Mi ćemo prihvatiti samo ono rešenje koje je prihvatljivo za Srbe – poručio je on.

Kada je reč o dijalogu, poručio je da EU ima posebnu odgovornost, jer joj je Generalna skupština UN dala ovlašćenje posrednika.

– Kao minimum dogovora koji su postignuti, ZSO treba bez odlaganja realizovati. Zahtevaćemo ispunjenje postignutih dogovora – podvukao je Lavrov.

“Rešenje za KiM samo u okviru Rezolucije UN 1244”

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da se Rusija nepromenjivo zalaže za to da rešenje problema KiM bude samo uz poštovanje Rezolucije UN 1244 i u okviru direktnog dijaloga Beograda i Prišitine.

On je istakao i da EU nije na čast popustiljivost prema Albancima na KiM i istakao da je Srbija i dalje najvažniji faktor mira i stabinosti u tom regionu i da njeno mišljenje treba da bude uzeto u obzir u bilo kojem pregovaračkom formatu i u bilo kojoj razmeni mišljenja.

Lavrov, koji će sutra prisustvovati samitu kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih, u svom obraćanu je rekao da je sa Vučićem razgovarao o regionalnim pitanjima i da rešenje koje postignu Beograd i Priština treba da bude odobreno od strane UN.

Lavrov je istakao da je predsednik Putin više puta ponovio čvrst stav te zemlje po pitanu KiM – da će prihvatiti bilo koje rešenje koje će odgovarati Srbiji i srpskom narodu.

– Zabirnuti smo provokacijom koja su organizovana krajem septembra na severu Kosova. Srbija i predsednik Vučić su pokazali sudržanost i tvrd stav i doprineli da kriza bude rešena – kazao je Lavrov.

Skrenuo je pažnju da Rusija uvek u razgovorima sa Briselom podseća na njihovu odgovornost za posredičku funkciju koje je EU dobila odlukom UN.

– Vreme je da se primene dogovori postignuti pre više godina, a posebno o formiranju Zajednice srpskih opština koji je bio usaglašen još 2013. godine. Nije to na čast EU, ta popustljivost Albancima na KiM da se to odlaže. Polazimo od toga da će SAD svoj uticaj na Prištinu, koji je veoma bitan, iskoristiti da bi osigurali normalan tok pregovaračkog toka, a skladu sa Rezolucijom 1244 i onim što odgovara Srbiji i srpskom narodu – poručio je Lavrov.

Lavrov je zahvalio Vučiću na današnjem sastanku koji je potvrdio stateški karakter partnerstva dve zemlje.

Šef ruske diplomatije je preneo Vučiću, kako je rekao, najtoplije pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina i istakao da je ta zemlja za aktivan nastavak dijaloga sa Srbijom na najvišem nivou odnosno nivou predsednika.

– Dogovorićemo se kada će se taj sastanak održati, imamo dobar dijalog na nivou vlada, kao i ministar spoljnih poslova – naveo je Lavrov.

Kaže da se održavaju i sastanci međuvladinog komiteta za trgovinsku i ekonomsku saradnju za unapređenje saradnje dve zemlje.

Prema njegovim rečima, bez obzira na pandemiju korona virusa u prvih sedam meseci ove godine robna razmena Srbije i Rusije porasla je više od 16 odsto i sada je blizu 1,5 milijardi dolara.

– Krajem godine rezultat će biti još bolji i vidljiviji. Takođe, nastavljamo saradnju u borbi protiv korona virusa. Pored isporuka vakcina i pružanja pomoći slanjem ruskih stručnjaka, dogovorili smo se i ove godine je otvoren projekat zajedničke proizvodnje vakcine Sputnjik V u Srbiji, što će biti značajan doprinos za stanovništvo Srbije, nama prijateljske zemlje – naveo je Lavrov.

Kada je reč o Balkanu, Lavrov je kazao da je Srbija i dalje najvažniji faktor mira i stabinosti u tom regionu i da njeno mišljenje treba da bude uzeto u obzir u bilo kojem pregovaračkom formatu i u bilo kojoj razmeni mišljenju.

“Rusija ne vrši nikakav pritisak na Zapadni Balkan”

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da nisu tačne tvrdnje pojedinih iz međunarodne zajednice da Moskva pokušava da se meša u unutrašnje stvari zemalja Zapadnog Balkana, i naglasio da ona ima odnose koje se zasnivaju na uzajamnu korist, sa svima.

Lavrov je, na pitanje da prokomentariše sve češće optužbe pojedinih lidera na Balkanu, ali i iz Evrope da Rusija vrši snažan uticaj na zbivanja na Zapadnom Balkanu, rekao kako su na takve optužbe navikli.

– Na tvrdnje da Rusija navodno pokušava da se meša u život Zapadnog Balkana smo navikli. Imamo odnose sa Srbijom i drugim zemljama regiona koji se zasnivaju na uzajamnoj koristi, odnosno balansu interesa – objasnio je on.

Istakao je da Evropa kaže da oni polažu pravo na neke regione.

– Ranije šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla je da kada EU prisustvuje negde nemaju šta drugi da traže. EU smatra da može da sprovodi svoju politiku, koja je daleko od konstruktivne, i u regionima koji su daleko od Evrope. Nama govore da, tamo gde oni imaju interese, mi tamo ne treba da imamo inicijativu – skrenuo je pažnju Lavrov.

On je istakao da je to neokolonijalno razmišljanje.

Rekao je da je nedavno u Njujorku, na zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao sa Žozepom Boreljom, šefom evropske dplomatije, i konkretno pozvao da, ako neko ima konkretne činjenice koje potvrđuju neosnovane optužbe da Rusija krši norme međunarodnog prava na Zapadnom Balkanu ili još negde, treba to da pokaže.

“Vakcine su političko i komercijalno pitanje”

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da pitanje vakcina nije samo političko, već i komercijalno pitanje.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa ruskim vakcinama i njihovom priznanju u državama EU, Lavrov je rekao da se, kada je reč o uzajamom priznavanju sertifikata pregovori vode već dugo.

Dogovor, kazao je, nije postignut jer postoje i neki objektivni razlozi i procedure, ali evropske kolege o tome ne žele javno da govore iz političkih razloga.

Lavrov je rekao da je Rusija i dalje stava da zemlje proizvođači vakcina treba da odustanu od patentne zaštite kako bi se proizvelo što više doza.

On je podsetio da je taj stav predsednik Vladimir Putin izneo javno još u vreme održavanja samita G20 i taj stav i dalje važi.

Dodao je da taj ruski stav, nažalost, nije prihvaćen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here