EPA-EFE
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov

“Rusija će drugačije postupati ukoliko Pariz i Berlin ne nateraju Kijev da poštuje Minske i normandijske sporazume o Donbasu”, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

On je skrenuo pažnju na to da Ukrajina ne ispunjava odredbe Minskih i normandijskih sporazuma o Donbasu, a da predstavnici Kijeva daju izjave da te sporazume nije potrebno poštovati ili da mogu da se implementiraju samo delimično.

– Glavno mi je da shvatim šta misle Francuzi i Nemci. Kao odgovor na naše mnogobrojne pozive, uključujući i moja pisma, da urazume kijevske predstavnike na pregovorima o Donbasu – oni se jednostavno povlače, kako se kod nas kaže, u senku. Ništa javno ne iznose. Ako je princip da ne treba vređati zemlju, rukovodstvo Ukrajine, sa kojom je povezana jedna od nada na obuzdavanje Rusije, neka nam onda direktno tako kažu. Tada ćemo drugačije planirati svoje poteze u tom pravcu – izjavio je ministar.

On nije precizirao kako će tačno Rusija u tom slučaju izmeniti svoju strategiju.

Nije prvi put da Lavrov apeluje na Nemačku i Francusku. Ranije je ministar rekao da  Rusija ima ogromne pritužbe na račun Berlina i Pariza povodom rešavanja situacije u Ukrajini i da je važno da oni nateraju Kijev da poštuje Minske sporazume i da prestanu da mu gledaju kroz prste.

Nedavno su održani pregovori političkih savetnika lidera “normandijske četvorke” o rešavanju ukrajinske krize održani su u utorak u Berlinu. Predstavnik Rusije na sastanku bio je zamenik šefa administracije predsednika Rusije Dmitrij Kozak. Predmet sastanka bila je diskusija o realizaciji rezultata samita u Parizu 2019. godine u delu političkog rešavanja sukoba.

2 COMMENTS

  1. Zapad nikada ne postuje ni dogovore ni ugovore…primera je loliko hoces….1244…Briselski sporazum…Dejton….Normandijski….sa Rusijom o naoruzanju…,o dogovorima o nesirenju NATO….Ugovor sa Iranom…i td. TO ZNACI…SA NJIMA NI NAPISMENO,NI USMENO. Bas nista….jer nisu kredibilni pregovaraci. Najobicniji prevaranti….

  2. Gdje se nalazi Ukrajina.Rusi moraju apelovati na Njemacku i Francusku,da uticu na Ukrajunu,kao da seUkrajina nalazi u Njemackom i Francuskom susjedstvo.Rusi daleko ste dogurali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here