EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY
Sergej Lavrov

Rusija se zalaže za odgovarajućuzastupljenost zemalja Latinske Amerike u međunarodnim strukturama, uključujući Ujedinjene nacije, G20 i BRIKS, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Ujedinjuje nas snažna posvećenost demokratizaciji međudržavne komunikacije, njenoj izgradnji na opštepriznatim principima međunarodnog prava, a pre svega na Povelji UN“, rekao je Lavrov, obraćajući se učesnicima međunarodne parlamentarne konferencije Rusija – Latinska Amerika.

Prema njegovim rečima, sastav učesnika i dnevni red konferencije su „jasna potvrda velikih promena koje se dešavaju u svetskoj politici“.

„Ne samo da smo prisutni u formiranju pravednije multipolarne arhitekture međunarodnih odnosa, već i direktno učestvujemo u ovom procesu. Njegov sastavni deo je sve veća uloga država i udruženja Latinske Amerike i Kariba u svetu. Njihov glas se sve više čuje, a njihova reč zvuči sve snažnije. Rusija pozdravlja ovaj trend i radi na njegovom usaglašavanju“, rekao je Lavrov, podsetivši na to da je Argentina, kao jedna od vodećih latinoameričkih država, već pozvana da postane punopravna članica BRIKS-a.

Prva međunarodna parlamentarna konferencija „Rusija – Latinska Amerika“ održava se u Moskvi od 29. septembra do 2. oktobra, na inicijativu Državne dume Rusije. U petak se učesnicima konferencije obratio predsednik Rusije Vladimir Putin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here