EPA/Pavel Golovkin
Sergej Lavrov

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je teško predvideti koliko će hibridni rat Zapada protiv Rusije potrajati, ali da će posledice osetiti svi.

„Kolektivni Zapad je Rusiji objavio totalni hibridni rat i teško je predvideti koliko će on trajati, ali je jasno da će posledice osetiti sve zemlje, bez izuzetka“, rekao je Lavrov u obraćanju pred Savetom za spoljnu i odbrambenu politiku.

On je takođe rekao i da je Zapad krađom tuđe aktive u potpunosti potkopao svoju reputaciju kao predvidivog partnera sa kojim je moguće dogovarati se.

Prema njegovim rečima, niko više nije osiguran od eksproprijacije i „državne piraterije“ zbog čega ne samo Rusija, već i mnoge druge zemlje trenutno rade na tome da smanje zavisnost od američkog dolara, od zapadne tehnologije i njihovog tržišta

„Siguran sam da demonopolizacija svetske ekonomije više nije toliko daleka budućnost“, naglasio je on.

Lavrov je istakao i da zapadni političari treba da razumeju da su njihovi pokušaji da izoluju Rusiju osuđeni na propast, što mnogi svetski stručnjaci počinju da potvrđuju, doduše ne tako javno jer je se to još uvek smatra „politički nekorektno“.

Zbližavanje Rusije sa zemljama van „zlatne milijarde“ postalo neizbežno

Zbližavanje Rusije sa zemljama van kruga „zlatne milijarde“, kao što su Kina, Indija, je neizbežan proces i to se dešava na uzajamnoj osnovi, istakao je Lavrov.

Naveo je da su rusko-kineski odnosi trenutno najbolji za celokupnu istoriju, a radi se na jačanju i strateškog partnerstva sa Indijom, Alžirom, Egiptom, kao i sa zemljama Persijskog zaliva.

„To se isto dešava i sa zemljama Asocijacije država Jugoistočne Azije, kao i sa zemljama na Bliskom istoku, u Africi i Latinskoj Americi.

„U ovom presudnom trenutku se formira mesto Rusije, kao i svih drugih zemalja, u budućoj arhitekturi svetskog poretka“, zaključio je ruski ministar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here