EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY
Sergej Lavrov

“Aktuelna situacija je epohalna, vodi se bitka za to kako će izgledati svetski poredak, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Ovo je sudbonosan, epohalan trenutak u savremenoj istoriji, jer odražava ‘bitku’, u najširem smislu te reči, za to kako će izgledati svetski poredak – rekao je ministar u intervjuu za televiziju „RBK““

Upitan zbog čega situacija u Ukrajini nije mogla da se reši na miran način, šef ruske diplomatije je odgovorio da je razlog taj „što Zapad nije hteo da reši situaciju oko Ukrajine mirnim putem“.

Sjedinjene Američke Države ne žele da ukrajinska kriza bude rešena, rekao je Lavrov. Prema njegovim rečima, „SAD svakako igraju odlučujuću ulogu u definisanju stava kijevskih vlasti“.

Ima nade na kompromis

On je ocenio da rusko-ukrajinski pregovori nisu laki, ali da postoji nada na kompromis. Prema njegovim rečima, počinje da se ispoljava poslovni duh na pregovorima, što daje nadu da je moguće dogovoriti se o pitanju neutralnog statusa Ukrajine.

– Veoma se nadam da će preovladati taj poslovni duh, koji sada ipak počinje da se manifestuje, ne odmah i ne lako. On uliva nadu da ćemo uspeti da se dogovorimo o toj temi – naglasio je ruski ministar.

U pregovorima sa Ukrajinom postoje konkretne formulacije o kojima se možemo dogovoriti, kaže šef ruske diplomatije. Prema njegovim rečima, strane sada ozbiljno razgovaraju o neutralnom statusu Ukrajine u pregovorima u sprezi sa ruskim bezbednosnim garancijama.
Fokusiram se na procene koje daju našu pregovarači, rekao je Lavrov, navodeći da pregovarači konstatuju da su pregovori teški iz razumljivih razloga i da im treba dati priliku da rade u opuštenijoj atmosferi, bez histerije.

– Ali ipak, postoji određena nada na postizanje kompromisa – objasnio je ministar.

S tim u vezi, on je dodao da „takvu procenu daju i neki predstavnici ukrajinske delegacije, a da je i sam predsednik Vladimir Zelenski nedavno dao brojne interesantne izjave“. Konkretno, Lavrov je podsetio da je ukrajinski predsednik ocenio pozicije strana u pregovorima „realnijim“.

Prema rečima ministra, reakcija NATO-a, u kojem još uvek ima razumnih ljudi, na apele Zelenskog da Alijansa zatvori nebo iznad Ukrajine i ratuje na njenoj strani spustila je ukrajinskog lidera na zemlju.

– Spremni smo da tražimo sve načine da osiguramo bezbednost Ukrajine, evropskih zemalja i, naravno, Ruske Federacije, osim putem širenja NATO-a na istok – objasnio je Lavrov.

Rusija će ubuduće biti spremna za kontakte sa ukrajinskom stranom, ali je potrebno shvatiti kolika će biti dodatna vrednost takvih kontakata, dodao je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here