EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY
Sergej Lavrov

“U dokumentima o ukidanju ograničenja isporuke ruskih prehrambenih proizvoda i o saradnji Rusije u izvozu ukrajinskog žita nema ničega što bi Moskvu sprečavalo da nastavi specijalno operaciju i da gađa ukrajinske vojne objekte. Ne čudi što stav Rusije na Zapadu izokreću”, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

– Naše zapadne kolege su se, u principu, već izveštile da svaku vest izokreću isključivo u onom vidu u kojem se ona može koristiti protiv Rusije, mene više ništa ne čudi – rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s kolegom iz Kongoa, odgovarajući na molbu novinara da komentariše zapadne ocene ruskog napada na ukrajinski vojni brod u luci Odesa.
– Ako govorimo o epizodi koju ste spomenuli i koja se dogodila u Odesi, tu nema nikakve veze s obavezama koje je Rusija preuzela na sebe, uključujući i sporazume potpisane 22. jula u Istanbulu, nema ničega što bi nam zabranilo da nastavimo specijalnu vojnu operaciju, uništavajući vojnu infrastrukturu i druge vojne ciljeve – naglasio je Lavrov.
Ruski ministar je, takođe, istakao da ne postoje nikakve prepreke za izvoz žita iz Odese.
– Što se tiče ciljeva na koje su izvedeni visokoprecizni napadi, oni se nalaze u posebnom delu odeske luke, u takozvanom vojnom delu vojne luke i ti ciljevi su borbeni brod ukrajinske mornarice i skladište s municijom, kuda su nedavno dostavili protivbrodske rakete ‘harpun’ – rekao je Lavrov.
On je dodao da je ta municija dopremljena da bi predstavljala pretnju po rusku Crnomorsku flotu.
– Eksperti su potvrdili ono o čemu smo govorili od samog početka, da se žitni terminal odeske luke nalazi na znatnoj udaljenosti od vojne jedinice, da nema nikakvih prepreka za dostavljanje žita naručiocima, u skladu sa sporazumima koji su potpisani u Istanbulu, i mi nismo stvarali te prepreke – naglasio je Lavrov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here