EPA/Sergei Chirikov
Sergej Lavrov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da se na Rusiju i Belorusiju vrši spoljni pritisak i da se protiv te dve zemlje vodi hibridni rat.

– Konstatovali smo da razvijamo našu saradnju u veoma teškim uslovima – na obe naše zemlje vrši se ozbiljan spoljni pritisak korišćenjem nezakonitih, takozvanih jednostranih instrumenata obuzdavanja. Trpimo na sebi metode hibridnog rata – od jednostranih sankcija do prljavih informacionih kampanja, i znate kako se sve to dešava, neću navoditi činjenice, svima je to dobro poznato – konstatovao je Lavrov na pres-konferenciji sa svojim beloruskim kolegom Vladimirom Makejom.

Kako je dodao, „s obzirom na tako otvorenu agresivnu politiku zapadnih kolega, ruska i beloruska strana su se dogovorile da koordinišu napore u cilju jačanja državnog suvereniteta dve zemlje i da zajedničkim naporima osiguraju nacionalnu bezbednost svoje dve zemlje na osnovu postojećih međunarodno-pravnih sporazuma“.

Zajednički centri za vođenje informacionog rata

Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej saopštio je da postoje zajednički centri i strategije za vođenje informacionog rata protiv Minska i Moskve.

– Poslednji događaji oko Belorusiji i Rusije jasno ukazuju na postojanje zajedničkih centara, strategija i instrumenata za vođenje informacionog rata protiv obe zemlje – istakao je beloruski ministar.

Prema njegovim rečima, „za strane zlonamernike Rusija i Belorusija su odavno stvarna savezna država u smislu jedinstva i zajednice“.

– Zahvalni smo za pomoć koju je ruska strana pružila u poslednje vreme, posebno u informacionoj sferi. Mnoge federalne, regionalne ruske medijske platforme zauzele su se za Belorusiju, ako uzmemo u obzir događaj sa avionom (Rajan er koji je prizemljen u Minsku), baratali su činjenicama i pokazali su veliki profesionalizam i solidarnost – istakao je Makej.

Odgovori na spoljne izazove

Takođe je dodao da je sa Lavrovom razgovarao o spoljnim izazovima sa kojima se suočavaju obe zemlje, odgovorima na njih i međusobnoj podršci na međunarodnim platformama.

– Detaljno smo razgovarali o čitavom spektru bilateralnih pitanja, koordinaciji akcija na međunarodnim platformama, situaciji sa spoljnim izazovima protiv Belorusije i Rusije i adekvatne proporcionalne odgovore na te izazove – rekao je Makej nakon sastanka sa Lavrovom u Moskvi.

Kako je dodao, strane su potvrdile da su obe zemlje zainteresovane za razvoj integracionih procesa u Evroazijskom ekonomskom savezu, produbljivanje saradnje na prostoru Zajednice nezavisnih država i u okviru ODKB, a razgovarali su o saradnji u UN-u, OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama.

– Posebno ću istaći efikasnu uzajamnu podršku na međunarodnim platformama, zajedničko suprotstavljanje inicijativama zapadnih zemalja da promovišu antibelorusku i antirusku tematiku na dnevni red organa i institucija sistema UN, OEBS i drugih. Dogovorili smo se da i dalje čvrsto koordinišemo pristupe radu u multilateralnim formatima – istakao je beloruski ministar.

Makej je takođe informisao Moskvu o toku ustavne reforme u Belorusiji, istakavši da u dijalogu učestvuje i opozicija.

Lavrov je rekao da se nada da će taj proces dovesti do konačne normalizacije situacije u Belorusiji i staviti tačku na sve aktuelne spekulacije u vezi te zemlje.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime