EPA/Maxim Shemetov
Sergej Lavrov

Rusija ne zahteva predaju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i dodao  da cilj ruske operacije nije promena režima u Ukrajini.

Lavrov je u intervjuu za za italijansku televizijsku kompaniju “Medijaset”, na pitanje da li Rusija želi da se Zelenski preda i da li je to uslov za mir, odgovorio da Rusija ne zahteva da se on preda već da izda naređenje za oslobađanje svih civila i zaustavljanje otpora.

– Naš cilj ne uključuje promenu režima u Ukrajini. To je američka specijalnost. Oni se time bave po celom svetu – dodao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Moskva želi da osigura bezbednost ljudi na istoku Ukrajine, “da im ne preti ni militarizacija ni nacifikacija ove zemlje i da nema pretnji po bezbednost Ruske Federacije sa teritorije Ukrajine“.

On je dodao da bi Zelenski mogao da donese mir u zemlji ako primora “neonacističke bataljone” da prestanu sa otporom. Kako je naveo, sve probleme mogao je da reši bivši predsednik Petro Porošenko, koji je izabran 2014. godine pod sloganom “Mir u Donbasu”, ali je zatim započeo rat.

Mogao je, kaže, da reši i Zelenski, koji je takođe predstavljao sebe kao “predsednika mira”.

– Imao je sve šanse. Sve karte i aduti su bili u njegovim rukama – rekao je Lavrov i dodao da je Zelenski ipak odlučio da javno izjavi da nikada neće poštovati Minske sporazume.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here