Ministarstvo odbrane Rusije

“SAD žele da otcepe teritorije sa druge strane Eufrata u Siriji i da na tom prostoru formiraju posebnu kvazidržavu”, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom drugog Pariskog foruma o miru.

– Na istočnoj obali reke Eufrat oni čine sve kako bi formirali kvazidržavnu strukturu i traže od zemalja Persijskog zaliva velike investicije kako bi stvorili lokalnu administraciju kojima bi upravljale Sirijske demokratske snage, Kurdi – odredi narodne samoodbrane i ostali, sa jasnom namerom da otcepe taj deo Sirije i da kontrolišu naftna polja koja se tamo nalaze – rekao je ruski ministar.

Istovremeno, Lavrov je istakao da SAD zabranjuju svojim saveznicima da ulažu u obnavljanje Sirije.

– Kada je reč o obnovi zemlje, zajedno sa sirijskom vladom podržavamo stvaranje uslova za modernizaciju infrastrukture za povratak izbeglica, kako bi zemlja mogla da se vrati normalnom životu. SAD kategorički negiraju potrebu za tim i zabranjuju svojim saveznicima – NATO-u, EU, zemljama iz regiona da investiraju u bilo kakve projekte na teritoriji koju kontroliše vlada – istakao je on.

U Siriji od 2011. godine traje oružani sukob. Rusija, Iran i Turska, zemlje-garanti primirja, aktivno su se uključile u rešavanje krize. Za to vreme, Sirija je uspela da skoro potpuno porazi teroriste, da započne političko rešavanje krize, vraćanje izbeglica i obnavljanje porušene vojne infrastrukture.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here