pixabay.com
Ilustracija

Pitanje šta američki brodovi rade u Crnom moru i dalje je bez odgovora, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

– Postavljaju se pitanja šta Ruska Federacija radi na granici sa Ukrajinom – odgovor je vrlo jednostavan, mi tamo živimo, to je naša zemlja. A šta rade SAD sa svojim brodovima, vojnicima koji redovno organizuju neke događaje pod okriljem NATO-a u Ukrajini, na hiljade kilometara od sopstvene teritorije, to pitanje je za sada i dalje bez odgovora – istakao je ruski ministar na konferenciji za štampu u Kairu.

Lavrov je dodao da je prisustvo američkih brodova u Crnom moru već redovna pojava.

– Što se tiče vojne aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država, uključujući odlazak njihovih brodova u Crno more, to se dešava redovno. Sada se to izvodi posebno energično, a praćeno je agresivnom retorikom – rekao je Lavrov.

Ranije je izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Turske saopštio da je Vašington obavestio Ankaru o prolazu dva vojna broda kroz Bosfor u Crno more, gde će se nalaziti od 14-15. aprila do 4-5. maja 2021. godine.

S tim u vezi, zvanični predstavnik Pentagona Džon Kirbi rekao je da operacije američkih ratnih brodova u Crnom moru imaju rutinski karakter.

Sa svoje strane, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio je da Rusija smatra da povećana aktivnost NATO-a u Crnom moru komplikuje situaciju u sferi bezbednosti crnomorskog regiona.

2 COMMENTS

  1. A sta rade amerikanci u..juznu koreju ..iraku..siriji..litvaniji..poljskoj..ukrajni….jesi ti..kao malo pametan..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here