EPA/ALI HAIDER
Sergej Lavrov

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Minhenu je odbio je da odgovori na inicijativu Rusije o merama za izgradnju poverenja tokom izvođenja vežbi na linijama dodira, kao i o osiguravanju bezbednosti letova iznad Baltičkog regiona, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon Minhenske konferencije o bezbednosti.

– Kada sam pre nekoliko dana u Minhenu podsetio Stoltenberga da čekamo odgovor na naše konkretne predloge, on je izbegao odgovor nekim nespretnim primedbama da će se sve to razmatrati kasnije – rekao je ministar.

Lavrov je objasnio da se radi o predlozima koji je Generalštab Rusije dao pre godinu dana.

– Prvo, da se dogovorimo o premeštanju vežbi i ruskih oružanih snaga i oružanih snaga NATO-a sa kontakt-linije na dogovoreno konkretno rastojanje. Hajde da sednemo i dogovorimo se. Tišina. Naša vojska predložila je da se dogovorimo da vojni avioni koji lete u vazdušnom prostoru iznad baltičke oblasti koriste transpondere, kao što to sada rade civilni avioni. Opet tišina – konstatovao je ministar.

Po rečima ministra spoljnih poslova, inicijativa za uspostavljanje minimalno prihvatljive udaljenosti za približavanje vojnih brodova Rusije i NATO-a, kao i aviona obeju strana, takođe je ostala bez odgovora.

– Pod ovim uslovima bismo veoma želeli da misao koju predsednik (Francuske Emanuel) Makron ne izražava prvi put, da ona ipak prodre u glave ili glavu NATO-a, kako bi moglo da se shvati koliko je zaista bolesna ili zdrava – zaključio je ministar.

Ranije je francuski predsednik Makron, govoreći na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, izjavio da je Evropi potreban dijalog sa Rusijom, čiji bi cilj trebalo da bude rešavanje zamrznutih sukoba i razgovora o pitanjima sajber-bezbednosti. Francuski lider prethodno je u intervjuu za časopis „Ekonomist“ izjavio da je „NATO u potpunosti izgubio koordinaciju unutar saveza“, što se može okarakterisati kao „smrt mozga“.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here