EPA/Maxim Shipenkov
Sergej Lavrov

“Turske vlasti su uverile ambasadora Rusije u Ankari da nema govora o nastavku turske operacije u Siriji”, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

– Juče, nakon što je Ministarstvo odbrane dalo ovu izjavu kao odgovor na tvrdnje Ankare u vezi sa neispunjavanjem sporazuma iz Sočija, došlo je do kontakta predstavnika turske vlade i našeg ambasadora, tokom koga su našeg ambasadora uverili da je u pitanju nesporazum i da niko u Ankari ne dovodi u pitanje posao koji obavlja Rusija, kao i da ni Melvut Čavušoglu, ni portparol predsednika Turske Ibrahim Kalin nisu govorili o bilo kakvom nastavku operacije “Izvor mira” – objasnio je Lavrov.

Ranije je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio da je Ankara spremna da nastavi vojne operacije u Siriji ukoliko Rusija i SAD ne ispune svoje obaveze u vezi sa povlačenjem kurdskih snaga iz zone bezbednosti.

Ministarstvo odbrane Rusije kasnije je saopštilo da Rusija u potpunosti izvršava odredbe memoranduma iz Sočija u Siriji.

Podsećamo, građanski rat u Siriji traje od 2011. godine. 2014. godine počela je vojna intervencija SAD i njenih saveznika, koji svoje operacije protiv Islamske države u regionu sprovode bez poziva Damaska i odobrenja Ujedinjenih nacija.

Vašington podržava tzv. umerenu opoziciju i zalaže se za smenu vlasti u Siriji. Rusija, sa svoje strane, na poziv lidera države Bašara al Asada, od 2015. sprovodi vojnu operaciju u bliskoj saradnji sa vladinim trupama. Moskva je 2017. objavila poraz Islamske države i početak povlačenja svojih jedinica sa teritorije Sirije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here