EPA
Sergej Lavrov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je danas Moldaviju da pretnja bezbednosti ruskim trupama u regionu Pridnjestrovlja može da dovede do vojnog sukoba sa Moskvom.

– Svi treba da znaju da će postupak koji predstavlja pretnju za naše vojnike u Pridnjestrovlju biti razmatran prema međunarodnom pravu kao napad na Rusiju, što je bio slučaj u Južnoj Osetiji kada su naše vojnike napale snage bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija – rekao je Lavrov.

Taj incident 2008. godine rezultirao je petodnevnim ratom u kojem su ruske snage zauzele nekoliko gruzijskih gradova. Moskva je ubrzo nakon toga priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije.

Rusija je stacionirala mirovne trupe u Pridnjestrovlju od ranih devedesetih godina prošlog veka. Moskva je saopštila da je njena vojska tu da održi mir i stabilnost, ali Moldavija želi da Rusija povuče svoje snage.

Pridnjestrovlje, koje se oslanja na Moskvu za pomoć, prijavilo je niz sporadičnih napada u aprilu što dodatno povećava tenzije posebno u vezi sa sukobima u Ukrajini, koja se graniči sa Moldavijom.

1 COMMENT

  1. Bice da su dobili zeleno svetlo, jer glumac nije dovoljan. Neka se ne igraju sa vatrom. I Saksvili je pao na prazna obecanja i na kraju je morao pobeci iz zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here