EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV
Sergej Lavrov

Posle povlačenja iz Avganistana NATO teži tome da premesti svoje snage u druge delove Azije i tamo preusmeri avganistanske izbeglice, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

– Na žalost, geopolitička situacija u regionu nije postala jednostavnija, nije došlo do uspostavljanja sveobuhvatne multilateralne saradnje i integracije. Vidimo pokušaje da se “podigne nivo napetosti”, destabilizuju postojeći mehanizmi međudržavne saradnje. Svoj doprinos daju i ekskluzivne strukture ograničenog formata i vojni blokovi zasnovani na logici Hladnog rata i politike obuzdavanja  – rekao je ruski ministar koji u Nursultanu učestvuje na sastanku šefova diplomatija država-članica Saveta za saradnju i poverenje u Aziji.

U tom kontekstu Lavrov je ukazao na težnju NATO da posle Avganistana premesti svoje snage u druge zone regiona, bilo da se radi o centralnoj, južnoj ili jugo-istočnoj Aziji i da u te regione usmeri avganistanske izbeglice.

Kako je istakao, Alijansa izbegava pitanje svoje odgovornosti za posledice svojih 20-godišnjih eksperimenata.

– Predlaže se da se rešenjem problema pozabavi međunarodna zajednica, u prvom redu susedi Avganistana – rekao je Lavrov.

Ruski ministar je istakao da je odlazak NATO iz Avganistana samo dodatno iskomplikovao situaciju u toj zemlji i naglasio da je važno da oružje i vojna tehnika koju je Alijansa tamo ostavila ne bude upotrebljena za neke destruktivne ciljeve.

– Takođe je važno da talibani ispunjavaju obećanja koja su dali kada je reč o formiranju inkluzivne vlade i borbi protiv terorizma – dodao je Lavrov.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime