EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY
Entoni Blinken i Sergej Lavrov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu na sastanku da će dalje ignorisanje ruskih zahteva o bezbednosnim garancijama rezultirati najozbiljnijim posledicama, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

– Blinkenu je saopšteno da će dalje ignorisanje legitimnih zabrinutosti Rusije, povezanih pre svega sa vojnom okupacijom teritorije Ukrajine od strane SAD i njihovih NATO saveznika u kontekstu masovnog raspoređivanja snaga i sredstava Alijanse u blizini naših granica imati najozbiljnije posledice – navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Moskva poručuje da se to može izbeći ako Vašington pozitivno odreaguje na ruske nacrte sporazuma o bezbednosnim garancijama.

– Očekujemo da sledeće sedmice dobijemo od američke strane pisanu reakciju (na garancije) po tačkama – precizirano je u objavi.

Podsetimo, sastanak Lavrova i Blinkena održan je danas u Ženevi. Šef ruske diplomatije je rekao da je razgovor bio koristan i otvoren, dok je američki državni sekretar obećao da će sledeće sedmice pružiti pisani odgovor na ruske predloge o bezbednosnim garancijama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here