Tanjug/AP
Sergej Lavrov

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da pregovori o budućim odnosima Beograda i Prištine mogu biti uspešni isključivo ukoliko se budu poštovali zakonski interesi kosovskih Srba, bez “ucena i uvrtanja ruku jedne strane”.

Kako je rekao u intervjuu za list „Rad“ (Trud), politički vrh te „kvazidržave“ otvoreno ignoriše međunarodno pravo, kao i zakonske zahteve i interese Srbije i srpskog naroda, pokušavajući da legalizuje svoje postojanje.

– Danas je dijalog u stagnaciji. U međuvremenu nije pronađena alternativa za njega, bez obzira koliko bi neko voleo da se preseče ovaj Gordijev čvor. Brisel i Vašington sada pojačavaju svoje aktivnosti kako bi ponovo pokrenuli pregovarački proces. Važno je zapamtiti da je potreban ozbiljan razgovor o budućim odnosima Beograda i Prištine – rekao je Lavrov.

Naglasio je i da bi spoljna pomoć u dijalogu trebalo da se odvija “bez ucena i uvrtanja ruku jedne strane uz istovremeno podsticanje sumnjivih apetita druge strane”.

– Alternativa dijalogu bila bi izuzetno opasna za sve – dodao je Lavrov.

Lavrov je istovremeno podsetio da je dijalog započet 2010. godine uz posredstvo EU, ali da se zacrtani put do obostrano prihvatljivih sporazuma, posebno u vezi sa osiguranjem bezbednosti Srba na Kosovu, nije ostvario zbog poteza kosovskih Albanaca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here