EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY
Sergej Lavrov

Zapadne zemlje nisu uspele da isključe Rusiju iz Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na zajedničkom sastanku Komisije Ruske Federacije za UNESCO, prenosi TASS.

“Isključivanje Rusije nije uspelo”, rekao je šef ruske diplomatije, podsećajući da je ruski predsednik Vladimir Putin u novembru na Kulturnom forumu u Sankt Peterburgu, istakao da Rusija sprovodi ozbiljne projekte za koje postoji veliko interesovanje širom sveta.

Dodatno, ruski ministar spoljnih poslova kritikovao je UNESCO jer još uvek nisu rekli ništa o ukrajinskom pokušaju da dronom napadne Kremlj 3. maja ove godine.

“Uzaludno smo čekali osudu terorističkih napada na Moskovski Kremlj, mesto svetske baštine. Uzalud smo čekali i da generalna direktorka UNESCO Odri Azule, francuska državljanka, osudi ubistva ruskih medijskih radnika, iako ovo direktno pada pod nadležnost Uneska”, istakao je Lavrov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pre više od mesec dana, 16. novembra, objavio da je Rusija po prvi put u istoriji isključena iz Izvršnog saveta UNESCO.

“Era ruskog uticaja je završena, ruskim teroristima nije mesto na čelu značajnih međunarodnih organizacija”, napisao je tada Zelenski na društvenoj mreži Iks.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here