Lavrov: Zapad sebi dao oduška

0

Odlučan odgovor Moskve:Sergej Lavrov
 

– Ne vidim ovde logičnu vezu. Mi pomažemo procesu ispunjenja tih sporazuma, sklopljenih u Minsku, ne zbog toga da bi nam ukinuli sankcije. To je problem onih koji su ih uvodili, rekao je doslovce Lavrov.

Po njegovim rečima, mir u Ukrajini je nacionalni interes Rusije, da se pomogne normalizacija situacije u Ukrajini što je pre moguće.

 

Zaokret Nulandove?

SAD su spremne da ukinu sankcije protiv Rusije u skladu sa potpunom realizacijom dogovora iz Minska, saopštila je u Kijevu pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland. Ona je takođe rekla da bi se NATO države sada teško složile sa članstvom Ukrajine u Alijansi. Po njenim rečima, Kijev ionako ima veliku korist od te saradnje, posebno u učešću u zajedničkim vežbama i obuci vojnika.

– Sankcije su nezakonite. Zapad upotrebljava taj instrument da bi svom besu dao oduška. To nije naša politika… Gnev ne može da ih zaslepi toliko da osnovni, duboko ukorenjeni interesi čovečanstva budu žrtvovani. Nadam se da će zdrav razum prevladati. Mi smo strpljivi ljudi, rekao je Lavrov.

Ruski ministar je takođe istakao da je obnova saradnje u zajedničkom interesu i Rusije i Zapada.

– Rusija će biti spremna da ponovo oživi kanale saradnje sa Zapadom, kada zapadni partneri budu imali sličnu ideju, zaključio je šef ruske diplomatije.

Protiv Rusije je zbog krize u Ukrajini uveden najoštriji režim sankcija koji je ikada postojao, izjavio je američki ministar finansija Džejkob Lu.

Po njegovim rečima, režim je planiran da "maksimalno pritisne Rusiju, a uz najmanji rizik za evropsku i američku privredu". On je, međutim, priznao da je evropska privreda, za razliku od američke, mnogo jače integrisana sa ruskom privredom. I posledice sankcija će biti veće u zemljama gde eksport u Rusiju predstavlja značajan deo njihove privrede.

 

Otrežnjujući izveštaj UN

Oružane formacije koje se nalaze pod kontrolom Kijeva nastavljaju da krše principe međunarodnog humanitarnog prava, navedeno je u izveštaju posmatračke misije Uprave visokog komesara UN za ljudska prava, prenose RIA Novosti. Šesti po redu izveštaj posvećen je situaciji u Ukrajini od 18. avgusta do 16. septembra. Posebnu zabrinutost kod predstavnika posmatračke misije UN izazivaju informacije o tome da su ukrajinske snage odgovorne za otmice, ubistva, ucene i neosnovana hapšenja ljudi. Prvi potpredsednik samoproglašene DNR Andrej Purgin izjavio je juče da su u poslednja 24 sata ukrajinske snage ubile osam civila u Donjecku.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here