Laž je da će EU davati dodatna sredstva Srbiji

0

Vlada Srbije munjevito juri ka prizavanju Kosova: Slobodan Samardžić 

 

"Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo razjasnio je tokom nedavne posete Srbiji, poziciju EU prema pomoći za otklanjanje šteta od poplava. On je rekao da će Srbija dobiti 30 miliona evra, preusmerenih iz fondova pretpristupne pomoći. Ta cifra je bitno manja od stotina miliona evra pomoći o kojima su govorili premijer i drugi političari na vlasti", kazao je Samardžić na konferenciji za novinare u sedištu DS S-a.

 

On je istakao da je EU ove godine namenila Srbiji oko 200 miliona evra i da će iz tog iznosa biti preusmereno 30 miliona evra za saniranje posledica poplava.

 

"To znači da u odnosu na novac koji EU inače daje Srbiji, nijedan novi evro neće stići po osnovu pomoći poplavljenim područjima", rekao je potpredsednik DS S-a.

Samardžić je optužio Vladu Srbije da "munjevito" juri ka  priznanju nezavisnosti Kosova.

 

"Na sednici Procesa saradnje zemalja jugoistočne Evrope, ministarka državne uprave Kori Udovički nije uložila veto na prisustvo predstavnika takozvane države Kosovo. Srbija je imala pravo da kaže da Kosovo nije članica te regionalne organizacije ali to nije učinjeno. Taj presedan će se ponavljati sve do konačnog priznanja države Kosovo pred Ujedinjenim nacijama", kazao je Samardžić.

 

Komentarišući raspravu o oceni ustavnosti Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine, potpredsednik DS S-a je ocenio da je pet nezavisnih pravnih eksperata dokazalo da tahj sporazuma, sa pratećim odlukama i zaključcima, predstavlja obavezujući pravni akt kojipodleže oceni ustavnosti.

 

"Žalosno je bilo ponašanje predstavnika vlasti tokom rasprave i njihovi pokušaji da dokažu kako je to politički akt. Ako se bude vodio argumentima, Ustavni sud će započeti proceduru ocene ustavnosti Briselskog sporazuma, samo je pitanje kada će to učiniti jer ne postoji utvrđeni vremenski rok", rekao je Samardžić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here