Tanjug
Oklopna vozila Lazar

Turkmenistan je prva strana država koja je kupila srpsko borbeno oklopno vozilo “Lazar 3”, saznaje Sputnjik.

Zbog njegove brzine i mobilnosti, ambasador Srbije u Rusiji, Miroslav Lazanski, koji je istovremeno ambasador i u Turkmenistanu, to vozilo naziva “srpskom formulom jedan” u kategoriji oklopnih borbenih vozila i ocenjuje da je prodaja “Lazara 3” još jedna velika pobeda srpske vojne industrije.

– Velika vest za srpsku vojnu industriju i za privredu Srbije jeste da je kompanija “Jugoimport SDPR”, koja je inače integrator vojne industrije Srbije, prodala borbena vozila pešadije “Lazar 3” Turkmenistanu. Pošto sam ja, osim u Rusiji, i ambasador Srbije i u Turkmenistanu na nerezidencijalnoj osnovi, uskoro me očekuje službena poseta toj zemlji i podrobnije ću se interesovati kako ide vojno-tehnička saradnja između vojne industrije Srbije i Turkmenistana. “Lazar 3″ do sad nije prodavan izvan Srbije, do sad ga je kupila samo Vojska Srbije i sad je poručena jedna određena količina za Turkmenistan. Nadam se da će ovaj prvobitni broj biti i uvećan – rekao je Lazanski.

– Po svojim taktičko-tehničkim karakteristikama “Lazar 3” spada u gornji vrh oklopnih vozila te vrste u svetu, a ono što ga čini posebnim je to što je u jednačini između njegove cene i njegove efikasnosti u borbenoj upotrebi verovatno među nekoliko najboljih. Dakle, za zemlje kao što su Srbija, zemlje Azije i druge on je odlično borbeno vozilo. Težak je 26 tona i može da vozi brzinom do 120 kilometara na sat, što je vrlo važno – ističe Lazanski.

Govoreći o karakteristikama “Lazara 3”, srpski ambasador navodi da on prevozi devet vojnika, ima potpunu RBH zaštitu, a takođe i mogućnost borbe i u urbanim uslovima, jer ima puškarnice, tako da vojnici mogu da otvaraju vatru iz “Lazara 3” i za vreme vožnje i sa zastanka.

Lazanski ocenjuje da ova prodaja “Lazara 3” Turkmenistanu otvara i druga tržišta za ovo srpsko borbeno vozilo pešadije.

– Prodali smo “Noru B52” – samohodnu haubicu Mjanmaru, Bangladešu, Keniji i jednoj zemlji EU, a to je Kipar i naravno, kupac samohodnih haubica je i Vojska Srbije. Sada “Lazar 3” ide u Turkmenistan, što znači da se otvaraju druga tržišta za to borbeno vozilo. Veliki značaj ove prodaje je to što time “Lazar 3” dobija  međunarodnu referencu – zaključio je Lazanski.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here