EPA-EFE/FILIP SINGER
Protesti u Berlinu

Jedan od portparola berlinske policije, Tilo Kablic, objasnio je novinarima da u času kada su počeli da dejstvuju vodeni topovi, nije bila namera da se snažni šmrkovi usmere ka osobama u prvim redovima protesta jer je tu bilo dosta dece.

Umesto toga, voda je izbacivana iznad njihovih glava da bi ih pokvasila i naterala na povlačenje.

Cilja je bio da se masa potisne i učesnici protesta potom raziđu. Preko megafona su demonstranti opominjani da će biti korišćeni vodeni topovi ako ne napuste poprište protesta. To ubeđivanje je potrajalo ali je imalo malo efekta.

U tim trenucima na društvenim mrežama, pre svega na Tviteru, kružile su različite alarmantne vesti pa je tako na jednoj potpisana policija, a u tekstu su nepoznati autori čak navodili da su čuvari reda dobili direktno iz Vlade naređenje da koriste i vatreno oružje.

Tih lažnih vesti bilo je na pretek u toku “vruće” faze protesta kod Brandenburške kapije. Neko je objavio i to da su ekipe koje rukovode vodenim topovima u vodu umešale razne opasne supstance. Naravno da ni to nije bilo tačno, ali je bilo dovoljno da dodatno uznemiri masu koja je, po svedočenju samih policajaca, većinom nameravala da mirno protestuje.

Međutim, kao i u ranijim sličnim prilikama, ovakve masovne skupove uvek koriste radikalni desničari koji podbunjuju ljude i nastoje da steknu nove pristalice za svoju mračnu ideologiju.

Tek oko 16 časova je sve bilo gotovo i demonstranti su napustili prostor oko Brandenburške kapije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here