MUP Srbije

Novim lažnim dojavama o bombama počela je i ova sedmica kada su u jednu novobeogradsku školu stigli “upozoravajući” mejlovi. Ovim je nastavljen trend iz prethodnih dana kada je u više obrazovnih ustanova takođe stiglo upozorenje koje se ispostavilo kao netačno. Dojave ovog tipa je prošlog meseca dobila i Radio televizija Srbije, a bilo ih je i na fakultetima, aerodromima, bolnicama, sudovima, pa čak i u javnom prevozu. Samo u Beogradu ove godine ih je bilo više od 2.000.

Pomoćnik komandanta Policijske brigade Radojko Caran kaže da najviše dojava stiže u osnovne i srednje škole, na fakultete, a ranije i na aerodrom. On kaže da policija odmah po prijavi izlazi na teren.

– Po dobijanju prijave procedura je strogo definisana u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Prilikom prijema dojave o postavljenoj bombi dežurna služba upućuje hitno na lice mesta pripadnike MUP koji preduzimaju mere i radnje u cilju obezbeđenja lica i mesta i vršenja pregleda prostora da bi utvrdili ima li nekog eksplozivnog ili minskog eksplozivnog sredstva ili naprave – kazao je Caran za RTS.

Prošle godine su, podsetio je, sve škole u Srbiji primile dojave o postavljenim bombama bile evakuisane i nisu radile dok nisu bile pregledane, za šta je bilo potrebno nekoliko dana.

Pregled traje zavisno od veličine objekta i broja pripadnika MUP-a koji su na terenu. Pristupa se planski, pregleda se sektor po sektor i obraća pažnja na sve sumnjive predmete koji ne pripadaju tom prostoru ili ako ne pripadaju osobama u tom prostoru. Na primer, kao kada bi u vašem studiju bio ranac koji ne pripada nikome iz ekipe – ističe Caran.

Kada se takav predmet pronađe, prema njegovim rečima, dolaze kontradiverzione ekipe sa zaštitnom opremom, specijalnim uređajima i službenim psima za otkrivanje eksplozivnih naprava i proveravaju ga.

– Za nas je taj sumnjiv predmet opasan dok se ne proveri – ukazuje Caran, uz poruku da policija ne radi sa pretpostavkama, nego sa činjenicama. Caran je kazao i naglasio da je najvažnije da građani i deca u objektima u koje je stigla dojava o bombi ne paniče.

I Hram Svetog Save “na meti”

Dojave o bombama su 20. novembra stigle na sve adrese osnovnih škola u celom Zemunu, a OŠ 20. oktobar u Novom Beogradu je na meti bila skoro svakog dana prošlog meseca. Pre godinu dana škole su bile bukvalno pod paljbom lažnih upozorenja. U to vreme je na adrese nekih beogradskih redakcija stigao mejl u kome je navedeno da su eksplozivne naprave postavljene na najrazličitijim mestima, od aerodroma i Vojnomedicinske akademije, preko Hrama Svetog Save do kladionica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here