Legija odbio da ubije Ćuruviju zbog obaveza na Kosovu

0

"Ubijen zbog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritika nosilaca političke vlasti"

Ovo saznanje prenosi list "Politika" na osnovu uvida u optužnicu koja je podignuta 9. juna i koja je napisana na 126 strana.

 

Kako piše list, u optužnici se ne navodi ko je nalogodavac, ali stoji da je naredbe izdavao bivši šef Resora državne bezbednosti (DB) Radomir Marković, koji je za izvršioce odabrao pripadnike beogradskog centra DB-a, jer je tadašnji komadant jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija odbio da ubije Ćuruviju zbog obaveza njegove jedinice na Kosovu.

 

Tako je Marković, piše u optužnici, odabrao Milana Radonjića, Miroslava Kuraka, Ratka Romića. Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom od pištolja udario suprugu Branku Prpu u glavu.

 

Prema navodima optužnice, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritika nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

 

Romić dan pred hapšenje: O Vuku, Šešelju, Ćuruviji i DB-u

 

List piše da je Marković, nakon odbijanja Legije, obavestio Milana Radonjića o planu za ubistvo, koga je i postavio na mesto načelnika beogradskog centra. Radonjić je obezbedio službeni automobil i izdao nalog trećem, sedmom i devetom odeljenju CRDB da prate Ćuruviju i prikupljaju podatke o njemu. Kuraku i Romiću dodelio je automobil "golf 3" bele boje kojim su se dovezli do Ćuruvijne zgrade, gde su putem radio stanica slušali izveštavanje pripadnika devetog odeljenja o njegovom kretanju.

 

Legija odbio da ubije Ćuruviju zbog obaveza njegove jedinice na Kosovu

Prema optužnici, Kurak i Romić su Ćuruviji i Prpi 11. aprila 1999. godine, između 16.38 i 16.45 prišli s leđa, i tada je Kurak pucao u Ćuruviju u kojeg je ispalio prvo pet metaka. On se tada zaneo i pao, a Romić je udario Prpu u glavu. Kurak, je potom prišao na blizinu od 0,8 metara i ispalio još sedam metaka.

 

List navodi i da je Ćuruvija trebao da bude ubijen 10. aprila. Kako je navedno u optužnici, na osnovu praćenja telefonske komunikacije između Romića, Radonjića i Kuraka, utvrđeno je da je Radonjić vikao na radnike pratećeg odeljenja zašto nisu javili svaku promenu kretanja. Na osnovu toga, Tužilac je utvrdio da je Ćuruvija trebalo da bude ubijen dan ranije.

 

Advokat Slobodan Ružić koji je punomoćnik ćerke i sina Ćuruvije, kazao je da veruje da će ubice biti osuđene.

 

"Reč je o posrednim dokazima, ali nemam nikakvu sumnju da su ti ljudi ubili Ćuruviju. Kada postoji 20 posrednih dokaza, onda sud može da utvrdi krivicu i ja verujem da će biti osuđeni", rekao je Ružić.

 

Predmet je dodeljen sudiji Rastku Popoviću, a optuženi imaju pravo na prigovor na optužnicu o kojoj će odlučiti Krivično veće suda. Kada optužnica postane pravosnažna, biće zakazano pripremno ročište, a potom i glavni pretres. 

 

Legija: Šef DB-a mi rekao ko je ubio Ćuruviju

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here