Lekar iz Italije stigao na Dedinje

1
Al. Vučićević - Vesti
Prof. dr Aleksandra Nikolić, prof. dr Milovan Bojić, prof. dr Alesandro Đamberto i prof. dr Miljko Ristić

Prema statistici, u svetu jedna na 100 novorođenih beba ima neki problem sa srcem ili velikim krvnim sudovima. Zahvaljujući dijagnostičkim metodama koje omogućavaju brzo prepoznavanje problema, danas više od 85 posto dece sa urođenom srčanom manom preživi do odrasle dobi. Da bi živeli normalnim životom, važno je da imaju mesto na kome je njihovim problemima posvećena pažnja. Zato je Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje osnovao Centar za urođene srčane mane kod odraslih.

Na nedavno održanoj konferenciji za medije predstavljen je rad ovog značajnog centra koji je postao bogatiji za velikog stručnjaka, prof. dr Alesandra Đamberta, upravnika kardiohirurgije za urođene srčane mane u Klinici San Donato u Milanu. On sa stručnjacima Instituta operiše teške i kompleksne slučajeve urođenih srčanih mana, učeći naše mlade hirurge ovim kompleksnim intervencijama.

Direktor Instituta Milovan Bojić istakao je da mu je posebna čast što je u svoje redove doveo i velikog prof dr Đamberta.

– Mi smo posle dugogodišnje saradnje ovaj centar ojačali time što će dr Đamberto od sada biti glavni hirurg. On će obučavati naše doktore i ovde i na univerzitetskoj klinici u Milanu. Meni je veliko zadovoljstvo da mogu da kažem da se ni jedna ustanova u regionu nije toliko internacionalno vezala stručnom i naučnom saradnjom sa Evropom, pa i celim svetom, kao što je naš Institut. Prvaci kardiohirurgije Nemačke, Slovenije, Austrije su nedavno stigli u naše redove, a sata i Italije. Juče je u našoj viziti bio i naš čovek, zaposlen na klinici u Americi, dr Nenić, što je takođe sjajna stvar. Nećemo na ovome stati. Celu jednu evropsku uniju u malom imaćemo do proleća. Očekujemo dolaske i doktora iz Francuske i Španije – rekao je prof. dr Bojić.

Prof. dr Alesandro Đamberto izrazio da mu je velika čast što je sada deo tima Instituta.

– Ovo nije moja prva poseta ovoj bolnici. Tu sam već deseti put. Počeli smo saradnju pre pet godina. Pacijenti sa urođenim manama su posebni pacijenti, koji zahtevaju i posebnu negu i lečenje. To su kompleksni pacijenti, koje nekada operišemo mnogo puta. Pre pet godina, ovaj Institut je želeo da unapredi svoj rad na ovom polju. Želeli su da im u tome pomognem. Ja sam profesor na Milanskom univerzitetu i načelnik odeljenja Univerzitetske klinike. Moj osećaj kao doktora i nastavnika kaže da je ova bolnica posvećena budućnosti. Mladi doktori žele da napreduju, posvećeno rade i naša je dužnost da uložimo napor i pomognemo im da budu dobri doktori. To je važno za zemlju, pacijente i bolnice – istakao je Đamberto.

Napredak je naš cilj

Pomoćnica direktora prof. dr Aleksandra Nikolić ističe da su srčane mane oblast kojoj se mora posvetiti velika pažnja.

– Institut se urođenim manama bavi već desetak godina, ali sada ćemo imati jedan multidisciplinarni centar, koji će se samo time baviti usmerenije nego do sada. Pacijenti rođeni sa takvim problemom su primorani da celog života budu vezani za jedan ovakav centar, i mi smo tu da im pružimo najbolju moguću negu. Pre dvadeset godina prosečan životni vek pacijenata sa urođenim srčanim manama je bio 37 godina, a danas je to 57 godina. Nega pacijenata je mnogo bolja i nama je cilj da svakodnevno rastemo i razvijamo se – istakla je prof.  dr Nikolić.

1 COMMENT

  1. Danas je ovaj čovek, kao i ceo tim kardiovaskularnog instituta Dedinje,spasao život mom detetu, koja ima samo 19 godina..Da kažem hvala..malo je..Bog vas blagoslovio sve..kamo sreće da je ovakvih ljudi mnogo više
    Danijela Novaković

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here