Đ. Janković
BOGATSTVO: Za dan pronađeno 145 vrsta gljiva

Po 26. put Gljivarsko društvo “Ljubomir Vuksanović Barle” iz Banje Koviljače bilo je domaćin velike izložbe gljiva koja je u banjskom parku okupila gljivare i ljubitelje prirode iz svih krajeva Srbije i regiona.

Ponovo se potvrdilo da je ovaj kraj prepun gljiva i da je izložba uvek bogata, čak i kada im vremenske prilike i nisu baš naklonjene kao ove godine. Prema rečima Svetozara Ruvidića, iz GD “Ljubomir Vuksanović Barle”, ovoga puta je pronađeno 145 vrsta gljiva, što je zadovoljavajuće s obzirom na to da je malo padavina bilo tokom zime, pa je usledilo sušno leto i u takvim uslovima je gljiva uglavnom vrlo malo.

– Treba znati na koje terene otići, a mi smo ovoga puta išli na Gučevo, Cer, Vidojevicu i Radaljsko jezero, gde smo i našli najveći broj vrsta. Ovde ima nekoliko interesantnih, a jedna od njih je i lavlja griva, jestiva gljiva sa bitnim nutritivnim i lekovitim svojstvima. Ovakve izložbe su važne da ljudi što više nauče o gljivama, njihovoj vrednosti, one su zdrave, lekovite i poželjne u ljudskoj ishrani, ali ih je potrebno dobro poznavati kako bi se koristile bez posledica – objašnjava on pa nastavlja da odgovara na pitanja posetilaca koji pažljivo gledaju izložene pečurke.

Dragica Zarić, predsednica ovog gljivarskog društva, kaže da izložba ponovo ima međunarodni karakter jer su osim gljivara iz raznih mesta Srbije stigli i oni iz regiona, odnosno bivših jugoslovenskih republika.

– Potvrdilo se da i kada nisu povoljni vremenski uslovi ovde bude nađeno mnogo gljiva jer je ovaj naš kraj njima očigledno bogat. Po broju pronađenih i determinisanih gljiva smo maltene uvek najbogatiji, a jedne godine smo imali rekordnih čak 365 determinisanih gljiva. Posetioce ovde uvek očekuje i bogat propratni program, tu je veliki etno-bazar, kao i degustacija našeg čuvenog gljivaša. Kako nam kažu naši gosti iz drugih krajeva, ko jednom dođe na izložbu gljiva u Banju, ponovo se vraća – kazala je ona.

Kao i prethodnih godina, gljivarskom društvu iz Banje Koviljače u organizaciji izložbe pomogli su gradska uprava i Turistička organizacija Loznice.

JESTIVA I UKUSNA: Lavlja griva
Svetozar Ruvidić
Dragica Zarić
Neke gljive su i svirale u parku

Otrovna dvojnica

Gljivarsko društvo, koje nosi ime osnivača Ljubomira Vuksanovića Barla, trudi se da stanovništvo upozna sa značajem gljiva. Na ovakvim susretima mikolozi ističu složenost prepoznavanja gljiva jer gotovo svaka jestiva ima i otrovnu dvojnicu, a kod nekih su minimalne nijanse da može pogrešiti čak i stručno oko. Za razliku od drugih sredina gde se gljive traže duže, u Banji Koviljače se to radi samo dan uoči izložbe pa ih opet bude pregršt. Posetioci su ponovo čuli onu poznatu rečenicu da ne “ubija gljiva, nego neznanje” i da su ovakvi susreti prilika da se znanje što više ojača.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here