TO Mionica
Lekovitost na svakom koraku: Banja Vrujci poznata po vodi, blatu, ali i po masažama

Ušuškana u dolini reke Toplice, Banja Vrujci poznata je po lekovitom blatu i termomineralnoj vodi, a može se pohvaliti i jedinstvenim protočnim bazenima kao i dobrim wellness&spa programom.

Ovaj biser zapadne Srbije leži u podnožju planina Maljen i Suvobor, na 180 metara nadmorske visine, a krase ga čist vazduh i specifična vazdušna strujanja koja mu daju odlike vazdušne banje.

Poklon za goste

Priroda ima i poseban “poklon” za svakog gosta Banje. Tamošnji biljni svet je takav da u
jutarnjim časovima pruža svojevrsnu aromaterapiju. Banja Vrujci dobila je naziv po izvorima tople vode, čija su lekovita svojstva poznata od davnina. Vrujci su, naime, mesto gde voda “ključa”, kao da vri… i eto naziva. Ima pet glavnih izvora i nekoliko sporednih, a njene termalne vode sadrže kalijum, magnezijum i selen. Spadaju u vrstu oligomineralnih
voda i blago su radioaktivne, temperature koja varira od 26 do 31 stepen. Lekovito blato i voda Banje Vrujci imaju dugu tradiciju narodnog leka.

– Ne znajući za njihov mineralni potencijal, meštani su prepoznali blagotvorno dejstvo vode i značaj blatnih obloga u lečenju raznih preloma, reumatskih oboljenja i bolesti kože. Na osnovu prvih istraživanja 1958. godine, od strane Balneološkog instituta u okviru Medicinskog fakulteta u Beogradu, i kasnijih opsežnih istraživanja Instituta za fizikalnu
medicinu i rehabilitaciju, potvrđena su lekovita svojstva vode i blata u domenu preventive
i lečenja – ističu u Turističkoj organizaciji Mionica.

“Močila”, perila i pojila

Iz TO Mionica objašnjavaju i da se lekovito blato “dobija” tako što prilikom izviranja voda sa sobom povlači iz dubine najfiniji mulj, koji se godinama taloži oko izvorišta i duž obala reke Toplice, a ima mnogo jaču koncentraciju minerala u odnosu na vodu.

Vratimo se za trenutak još dalje u prošlost i saznajmo kako je nastala ova banja. Pre Prvog svetskog rata vrujački izvori su služili stanovnicima okolnih sela kao “močila” za konoplju, perila za odeću i pojila za stoke. Lekovitost vrujačke vode je, po legendi, slučajno otkrivena kada je iznemogli konj, posle nekog boja, ostavljen kod izvora u blatu. Pio je vodu sa izvora, a blato je bilo melem za rane tako da je brzo ojačao i kao nov se vratio gazdi. Po starijoj legendi, reka Toplica je dobila naziv po čuvenom kosovskom junaku Milanu Toplici koji je svoje rane iz boja lečio na obalama ove reke. Kasnije su i potvrđena lekovita
svojstva ovih voda.

Prvo banjsko kupatilo “Vojvoda Mišić” izgrađeno je 1938. i od tada počinje razvoj Banje Vrujci kao turističkog mesta i lečilišta. Kompleks banje čine smeštajne jedinice, bazeni,
park, sportski tereni i brojni ugostiteljski objekti. U srcu Banje nalazi se hotel “Vrujci” s
tradicijom jednog od najlepših hotela Kolubarskog okruga. Osim udobnog smeštaja i ukusne hrane, u svojoj ponudi ima i specijalni rehabilitacioni program, a kuriozitet je što kroz kompleks bazena protiče potok sa lekovitom vodom koja dolazi iz obližnjeg, glavnog i najdubljeg podzemnog izvora. U bazenima je voda protočna i do sedam puta dnevno se
obnavlja. Osim olimpijskog, postoji dečji, ali i bazen za neplivače.

Posle plivanja, u TO Mionice predlažu odmaranje u potoku čiste izvorske vode.

– Možete sedeti ili šetati kroz vodu dok razgovarate s prijateljima. Nakon ovog iskustva osetićete sve efekte lekovitosti. Zapravo, imaćete osećaj da ste odmorniji, mlađi i lepši. Zanimljivo i neobično iskustvo – ističu te dodaju da je zaštitni znak hotelskog wellnessa jedinstvena masaža lekovitim blatom sa neverovatnim efektom relaksacije. Leti na terasi
hotela, osim u muzici, gosti mogu da uživaju u tematskim večerima iznenađenja.

Nađite dete u sebi

U ponudi su i dva kompleksa otvorenih i jedan zatvoreni bazen, dok se u okviru rekreativnog kompleksa “Nova banja” nalazi sedam bazena, takođe sa izvorskom
lekovitom vodom, i grandiozni akva-park, koji nude uzbudljivu avanturu za pamćenje. Ima zanimljivih sadržaja i za decu i za odrasle tako da u Banji svi mogu da uživaju. Kako kažu, deca će naći sebe, a odrasli dete u sebi.

Banja se prostire na atarima tri sela: Popadić, Berkovac i Rakari, a pripada teritoriji opštine Mionica. Osim što je iznedrila čuvenog vojvodu Živojina Mišića, Mionica je “sakrila” legendu o Mioni i Karađorđu. Obiđite istoimenu varoš, mesto sa dušom i prelepim parkom, hramom Vaznesenja Gospodnjeg i trgom sa spomenikom vojvodi Mišiću.

Mišićev spomenik na trgu u Mionici

Gotovo u samom centru Mionice nalazi se Spomenik prirode Ribnica, idealan za šetnju i obilazak manastira i pećine. Prošetajte pored reka Ribnica, Lepenica i Toplica. Budite radoznali i otkrijte sve lekovite izvore u selima u šumovitim predelima. A seoska turistička domaćinstva su tek posebna priča. Pravi izvor ljubavi i gostoprimstva sa osećajem pripadništva.

Kako stići

Koordinate banje: 44°13’35″SGŠ   20°09’38″IGD
Horgoš-Mionica 278.5 km + 9.6 do banje Vrujci
Beograd-Mionica 98 km (autoput “Miloš Veliki”-Ibarska magistrala-preko Ljiga ili Lajkovca)
Mionica-Banja Vrujci 9.6 km/Rakari 11 km/Struganik 11.2 km/Paštrić 8 km

Tkanje uz rakiju

Kulturno-ekološko zanatsko udruženje Tkački dvor u Rakarima osnovala je Zagorka Stojanović, slikarka, tapiserist i kostimograf s neverovatnim iskustvima. Toplog zagrljaja sa šik šajkačama, vremešna Zagorka vodi goste u avanturu punu smeha i boja. Da okrepi posetioca, ponudiće mu neobične rakije, domaće slatko od kupina i svežu vodu sa izvora.

Umetnica: Zagorka Stojanović

Legenda o Mioni i Karađorđu

Mionica je, po legendi, ime dobila po Mioni, krčmarici neobične lepote i dobrote kojom je plenila i bila omiljena među meštanima.

– Jednog proleća, Karađorđe je posetio njenu krčmu. Očaran pojavom mlade krčmarice zanosnog sjaja, odlučio je da ovo mesto nazove Mionica, tepajući mladoj devojci. Naredni put kada je posetio krčmu, Mione nije bilo, a meštani su mu rekli da se pretvorila u vilinsku pticu i odletela na obronke Maljena. Odande, veruje se, svakog proleća cvrkutom širi radosnu pesmu ispunjavajući čarolijom srca svih koji posete ovaj kraj – otkrivaju u TO Mionica.

Manastir i pećina

Spomenik prirode Ribnica je kompleks koji obuhvata Manastir Svetih apostola Petra i Pavla, reku Ribnicu i istoimenu pećinu gde se gost upoznaje sa duhovnim svetom u prirodnom ambijentu. Pećina se nalazi preko puta manastira i u njoj živi 15 različitih vrsta slepih miševa.

Čarobno selo iz dečje mašte

U Banji Vrujci postoji jedno čarobno selo sa školom u prirodi pod vedrim nebom. Ali to nije škola za čarobnjake već mesto za obične đake, ali u drugačijoj školi. Sa vilama-učiteljicama, tamo se uči svet oko nas i u nama, da se radi i voli. Čarobno selo trenutno nije u funkciji zbog pandemije, a inače je zanimljive, edukativne radionice za decu moguće organizovati uz prethodnu najavu i dogovor.

Vile učiteljice uče decu kako se radi i voli

Akva park u “Novoj banji”

Atraktivni akva park u “Novoj banji” ima sedam bazena i šest različitih tobogana, ukupne dužine više od 670 metara, dok je najviša startna tačka na 16,5 metara.

Zabava za sve

Rodna kuća vojvode

Mesto istorije i kulture, koje prkosi zubu vremena i nikad ne stari, je rodna kuća vojvode Živojina Mišića u selu Struganik. Svake godine poseti je na hiljade turista.

Muzej kamena i čaja

Domaćinstvo Petrović u selu Paštrić s pogledom na visoravan nesebično deli
lepote Mioničkog kraja sa svojim gostima. Posebno mesto sa dva velelepna muzeja “priča” priču o kamenu i čajevima, lepoti koju možemo da udišemo iz prirode. Nasmejani domaćini, dobra hrana, zanimljive priče i brojni saveti ispratiće goste pune uspomena.

1 COMMENT

  1. Ima toliko toga da se vidi! Već odavno pratim rad Zagorke Stojanović, ali nisam znala gde su tačno njeni Rakari. Bilo bi dobro uzeti auto iz unirent.a pa obići sve ovo. Deluje zanimljivo.
    A neki moji prijatelji idu u ovu banju redovno i odande donose vodu, koju bi inače, u Beogradu, kupovali.
    Ima smisla.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here