Lepezani melem za dušu

R. Patković
0
R. Patković

Milomir Petrović Monja je odrastao u Šumadiji, ali već godinama je u nemačkom Reklinghauzenu. Ljubav prema pticama gajio je kaže još kao dete dok je živeo u Srbiji ali je golubarstvom počeo da se bavi po dolasku u Nemačku.

– Ovim hobijem sam počeo da se bavim pre dvadesetak godina. Za svoje ljubimce sam napravio golubarnik u bašti. Kada dođem s posla umoran, odem u baštu pustim golubove, oni šetaju po travi i jednostavno uživam pored njih. Opušten sam i smiren – kaže za “Vesti” Milomir.

Trenutno je u njegovom golubarniku oko 20, pretežno indijskih lepezana u raznim bojama (beli, žuti, crni, plavi).

– Sada sam u potrazi i za lepezanima u drugim bojama. Pored lepezana imam još i ponekog tršavog goluba u beloj boji. Sve ove ljubimce kupio sam u Nemačkoj u bližoj i daljoj okolini Severne Rajne Vestfalije – priča nam Milomir.

On ističe da su indijski lepezani veoma mirna sorta golubova.

– Lako ih je dresirati, zato sam i odlučio da njih najviše držim. Uopšte nisu zahtevne ptice, a veoma su pitomi i ne plaše se ljudi. Znaju da budu baš umiljati – priča nam Monja dok mu jedan od ljubimaca sleće na ruku.

Dodaje i da golubarstvo kao hobi uopšte nije skupo, ako se ne drži previše ptica.

– Na izložbama ne učestvujem, niti sam član nekog društva, jer za to jednostavno nemam vremena pošto se osim golubarstvom bavim i fudbalom. U kontaktu sam sa još nekoliko golubara iz okoline i često razmenjujemo iskustva i ponekad po potrebi i golubove – kaže Milomir.

Poklon

U razgovoru nam Monja kaže da je šteta što mlade slabo ili nikako ne interesuju ovi lepotani. Dodaje da bi mu bilo vrlo drago kada bi mu se neko od mlađe generacije iz Reklinghauzena i okoline javio i zainteresovao se za golubarstvo.

– Za početak bih nekom ko želi i poklonio nekoliko golubova i pomogao svojim iskustvom dok se ne uhoda – navodi Milomir.

Vinograd u Homolju

– U zavisnosti koliko mi obaveze dozvoljavaju više puta idem na po dve ili tri sedmice. Iako sam odrastao u Šumadiji, rado uživam i u Homoljskim planinama gde imam vinograd. Imam i kuću u zavičaju, a rado posećujem rodbinu i prijatelje kada dođem. Često se prisetim detinjstva koje sam imao srećno u zavičaju.