M. S.
Rado se odazvali pozivu: Svi učesnici skupa

U Srpskom kulturnom centru Bremen u istoimenom gradu, na poziv uprave centra, okupili su radnici medicinske struke koji su u skorije vreme došli na rad u ovaj grad i okolinu. Bilo ih je dvadesetak.

Neki od njih su iz Srbije došli pre nekoliko meseci, a nekoliko njih je stiglo pre dve godine. Cilj okupljanja bilo je međusobno upoznavanje i upoznavanje sa srpskom zajednicom koja se okuplja oko SKC Bremen. Svi učesnici skupa su zahvalili domaćinima što su ih okupili i uzrazlili su želju da se saradnja nastavi.

Predsedavao je dr Damjan Mirkov koji je pre godinu i po dana došao iz Beograda i zaposlio se na klinici u Bremenrhafenu gde specijalizira neurologiju. Skupu je preneo svoja pozitivna iskustva vezana za boravak i rad u Nemačkoj, u Bremerhafenu, gde je zaposlen na klinici Reinkenheide. On je naročito istakao:

– Ovde pacijenti imaju veću pristupačnost zdravstvenim uslugama. Sistem je decentralizovan, a uslovi rada za nas lekare su veoma dobri – istakao je Mirkov.

Moderator je bila Aleksandra Marković, po vokaciji psiholog, a supruga Borislava Markovića, predsednika SKC Bremen. Ona je unela opuštenost u atmosferu samim tim što je na njenim grudima sve vreme spavala tromesečna Ana, treće dete u porodici Marković.

Skupu je prisustvovao i Adam Simonović predstavnik firme DEKRA u čijoj organizaciji je većina prisutnih dobila posao u Nemačkoj.

– DEKRA je stogodišnja nemačka firma koja je prisutna u više od 70 zemalja i bavi se raznovrsnim poslovima, pa i menadžmentom radne snage. Ja sam zadužen za organizovanje zapošljavanja naših medicinskih radnika.Svi zainteresovani moraju da prođu određene pripreme, a pre svega da uče jezik. DEKRA finansira sve troškove u toku priprema i kreditira vraćanje uloženih sredstava – objasnio je Simonović.

Medicinske sestre Ljiljana Đorđević i Sanja Kontić iz Sremske Mitrovice i Milena Kostantinović iz Kragujevca su došle uz pomoć firme DEKRA. Kažu da su zadovoljne što su putem ove firme imale odličnu pripremu u smislu učenja jezika, nostrifikacije diploma, organizovanog prevoza i izbora radnog mesta uz pomoć ponuđene liste. Mitrovčanke su tu od 2017. godine, a Milena je nedavno došla. Većina naših medicinskih sestara radi u staračkim domovima, a neke i u privatnim praksama.

Posle upoznavanja i razmene iskustava o poslu druženje je nastavljeno uz muziku u velikoj sali centra.

Mnogi su radili

Borislav Marković kaže da mu je drago, pre svega, što su uspeli da okupe ovoliki broj medicinara.

– To je najviše Aleksandrina zasluga, ja sam pomogao malo oko organizacije. Najteže je bilo skupiti ih sve na jednom mestu u isto vreme prevashodno zbog radnog vremena, ali eto uspeli smo. Mnogi su se javili i izvinjavali što ne mogu da dođu jer su na poslu. Dr Gojnić je podržao skup iako je bio u zavičaju. Drago mi je što su došli i medicinari iz BiH i Hrvatske – ističe predsednik SKC Bremen.

Posao kod beogradskog studenta

Za razliku od medicinskih sestara, mladi stomatolog dr Nikola Šekeljić iz Kruševca je sam pronašao zaposlenje. Nekada je to moguće putem interneta, ali kaže da mu je znanje jezika takođe neophodno.

– Zaposlio sam se kod doktora Hazima Jemaha, Iračanina, nekadašnjeg studenta Beogradskog univerziteta, pa tako na neki način nisam daleko od otadžbine.