V. Nestorović
Opomena svima: Sve učesnice sa članovima žirija

Udruženje Kapija Šumadije iz Montekio Mađorea je i ove godine organizovalo izbor za najlepšu devojku i najlepšu damu. Ovogodišnji, četvrti po redu izbor za Mis Kapije Šumadije održan je u Vigonci, nedaleko od Padove. Učestvovalo je 16 prelepih kandidatkinja. Veče je imalo specijalnu namenu i poruku protiv nasilja nad ženama, a posvećeno je nedavno stradalim Lidiji Miljković, našoj sunarodnici i Gabrijeli Serano, Venecuelanki.

Veče je posvećeno ženi sa jasnom porukom: da samim tim što ona daje život, ne treba joj ga nikad oduzimati. Za momenat otvaranja večeri sve dame su na sebi imale crvene haljine, a kasnije su defilovale u elegantnim haljinama različitih boja i kupaćim kostimima. Program je vodila popularna italijanska voditeljka Monika Tonin iz Vićence, a žiri nije imao nimalo lak zadatak da izabere najlepšu, najelegantniju i najsimpatičniju učesnicu. U žiriju su bili advokat Marko Zar Bortolan, Gorica Stevanović, predsednica udruženja Kapija Šumadije, Ilario Ćeli, potpredsednik udruženja, kreatorka Marija Tereza Bolcon, balerina Edi, njen suprug Fredi i naša književnica Rada Rajić Ristić.

Titulu mis, za najlepšu devojku Kapije Šumadije, ove godine ponela je Helene Raineri (19), iz Trenta. U kategoriji dama titulu Laddž
osvojila je naša Vera Živković (51) iz Vićence.

Nije zaboravljena: Lidiji Miljković

Gorica Stevanović navodi da je svima u udruženju drago što su posle prošlogodišnje pauze zbog korone ponovo organizovali izbor za Mis Kapije Šumadije.

– Prethodnih godina manifestacija nije bila posvećena nikome, međutim ove godine je posvećena našoj Lidiji Miljković, Srpkinji koju je u Vićenci ubio bivši suprug. Ovo veče nije posvećeno samo njoj, već i Gabrijeli Serano, Venecuelanki koju je Lidijin bivši muž takođe ubio. Nisu se ni poznavale, a žrtve su istog ubice. Ta tragedija je sve nas zaprepastila i šokirala. Ova modna revija je posvećena njima u prvom planu, ali i svim ženama žrtvama nasilja, rekla bih svim ženama cele zemaljske kugle koje su na bilo koji način osetile nasilje u porodici – ističe Stevanovićeva.

Jasna poruka: Kandidatkinje su u početku nosile crvene haljine

– Čast mi je što sam učestvovala, jer je ovo veče posvećeno našoj ženi. Posebno mi je drago što osvojila titulu Laddž i što sam tako na neki način mogla da dam svoj doprinos i pošaljem poruku: “Lidija nisi sama i nisi zaboravljena!” Da je bilo sreće, pa da nema potrebe da je ovako pominjemo, ali ovo je velika opomena svima, a posebno našim muškarcima, da čuvaju svoje domove, naročito na Zapadu. Ovo je poruka da žena nije ničija svojina, kao što ni muškarac nije svojina žene. Hoću da kažem, svi smo rođeni slobodni i treba da umiremo slobodni, a ne, nasilnom smrću – kaže Vera Živković, koja je aranžmanima iz svoje cvećare ulepšala pozornicu na kojoj se odvijao defile.

Gorica Stevanović zahvaljuje sponzorima Mariji Terezi Bolcon, jer su sve crvene haljine koje su učesnice obukle za otvaranje revije iz njenog butika. Takođe zahvaljuje vlasniku restorana Al Vigo u Vigonci, jer je bio domaćin ove manifestacije.

Za slobodu i život: Vera Živković

Žena je svetinja

– Mi odavde šaljemo jasnom porukom celom svetu: da žena treba da se tretira kao svetinja, da treba da postoji veliko poštovanje prema ženskom rodu, da je žena ne samo stub porodice, već i stub društva, njen doprinos je ogroman i na kraju zaključna poruka ove manifestacije celom svetu je da prestane zlostavljanje, maltretiranje i ubijanje žena.

Molitva

– Modna revija je za mene značila buđenje nostalgije prema mojoj Srbiji, jer na svakoj manifestaciji Kapije Šumadije predstavljamo i deo Srbije. Ovog puta je to naša književnica Rada Rajić Ristić, koja je recitovala svoju dirljivu pesmu “Molitva za žene žrtve mržnje i ravnodušnosti”. Stihovi o nasilju nad ženama, su dali posebno emotivan doprinos manifestaciji, a Rada je svim prisutnim gostima ostavila neku vrstu moralne obaveze da razmišljaju nad dubokim porukama ove pesme.