J. L. Petković

Moj je osećaj je da se dvodecenijska drama na Kosovu kreće ka svom dugoočekivanom trenutku istine, smatra saradnik Demostata sa Univerziteta Kembridž, Timoti Les, koji ne isključuje ni mogućnost da će i snage kosovskih Albanaca, ali vojska Srbije, u dogledno vreme nastojati da uspostave kontrolu nad severom Kosova.

Prema njegovom predviđanju, naredna faza u rešavanju statusa Kosova verovatno će biti definisana silom, “najpre od strane Prištine, a potom i od strane Srbije, tako što će Srbija pomoću vojske pripojiti sever”.

– To će biti dramatičan razvoj situacije, ali, logično je da je to jedini scenario koji je preostao, ukoliko Albanci ne žele status kvo, niti formiranje Zajednice srpskih opština, a Srbija odbija ideju da se sever integriše u ostatak Kosova – uveren je Les.

Time bi se, kako je ocenio, stvorile dve nove činjenice na terenu, da Beograd kontroliše sever i da Priština kontroliše jug, “što je uvek i bio najizvesniji scenario za Kosovo, imajući u vidu demografske podatke”.

Les smatra da bi se time, takođe, preokrenula debata o budućnosti Kosova, jer će “početi da se razmatra status Srba na jugu, što će, Srbija, nesumnjivo, dovesti u vezu sa statusom Albanaca u Preševskoj dolini”.

Kako prognozira, pitanje budućnosti Kosova verovatno će poprimiti jednu širu dimenziju, “jer paralelno raste kriza u Bosni i ove dve drame će se sigurno povezati”.

– Bilo kako bilo, konačan rasplet biće razmena teritorija između dveju strana – predviđa Les i podseća na želju Edija Rame da se Albanija ujedini sa Kosovom.

– U svakom slučaju, ako Srbija zapreti Kosovu, a spoljni posmatrači ne podrže Kosovo, gotovo je sigurno da će se Kosovo približiti Albaniji, kako bi dobilo podršku i bezbednost, što će učiniti ujedinjenje još izvesnijim – objašnjava Les.

7 KOMENTARA

  1. Objasnite Lesu da pregovori o “razmeni teritorija” mogu da se vode samo sa Albanijom koja je i izvrsila agresiju na Srbiju (uz podrsku zapadnih sponzora). Mi sigurno necemo trgovati sa “nasim za nase”, vec ce na stolu biti Skadar i jadranska obala do nize od Draca. Rezultat ce biti izlazak Srbije na more uz vracanje najveceg dela Kosmeta Srbiji i humanog preseljenja stanovnistva.

    • Napokon pametan predlog brata Rodoljuba…../….Srpski Epir t.j tzv severna ALB je Srbija i mora se vratiti u okvir Srbije isto kao juzna Srpska Macedonija, Srpska Dalmacija, i dve trecine tzv. (K)hrvatske. Da nezaboravimo Srpsku Crnu Goru i Srpsku Bosnu. Ali zato ce nam trebati pomoc brace nase iz Rusije i Kine. Kako i se cini one jacaju iz godinu u godinu dokle zapadna alijansa slabi.

      Zivela Velika Srbija

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime