Youtube/Sputnjik Srbija
Timoti Les

Vodeći istraživač u Centru za geopolitiku Univerziteta u Kembridžu Timoti Les ocenio je danas da je usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bila čudna epizoda u kojoj su svi bili gubitnici.

On je za Tanjug pojasnio da su Srbi možda izgubili glasanje, ali da Sjedinjene Američke Države, Nemačka i ostali predlagači nisu dobili podršku koju su tražili od drugih zemalja.

Prema njegovim rečima to je i loša vest za Zapad koji je, smatra Les, želeo da pošalje snažnu političku poruku bosanskim Srbima, da im nedostaje međunarodna podrška za njihov cilj nezavisnosti.

– Zapad je takođe uvredio i otuđio Srbe u ključnom trenutku u međunarodnim odnosima kada bi trebalo da pokušava da ih dovede u zapadni tabor, a ne da Srbe gura bliže Rusiji i Kini. To nije pametna politika i govori o ideološkom fundamentalizmu nekih zapadnih lidera koji su slepi za strateške interese Zapada – rekao je Les.

Kako je rekao to je ujedno i loša vest za istinu jer je Srebrenica pitanje za analiziranje i debatu istoričara, a ne diplomata, čije se mišljenje o tome vodi isključivo političkim proračunima, a ne činjenicama o tome šta se dogodilo.

Ističe da je u tom procesu patnja žrtava instrumentalizovana na način koji smatra nepouzdanim.

– Svako ko sumnja u političku prirodu glasanja treba da pogleda kako su se glasovi slagali. Sve zemlje koje su se tome protivile bile su antizapadne. Oni koji su je podržavali uglavnom su dolazili iz zapadnog tabora ili islamskog sveta. I oni koji su bili uzdržani ili odbili da glasaju su države čiji interes nije da se upuštaju u spor između Zapada i Srba – smatra Les.

On kaže da nakon usvajanja rezolucije ne vidi pobednika, čak ni Bošnjake za koje će rezolucija malo pomoći da unaprede svoje ciljeve.

– Malo je verovatno da će države u budućnosti obeležavati Srebrenicu više nego što to sada rade. U međuvremenu, kod kuće, rezolucija je podstakla bosanske Srbe koji su odgovorili pozivom na raspad Bosne – zaključio je Les.

Što se tiče Kosova i Metohije, Les kaže da je dugo verovao da će se priča o Kosovu završiti dogovorom o podeli i dodao da očekuje da će Ričard Grenel i buduća administracija Donalda Trampa nastaviti tamo gde su stali 2020. godine i da će da unaprede tu ideju koja je, smatra Les, jedino održivo rešenje za pitanje statusa KiM.

– U međuvremenu, trenutna politika Zapada se nalazi u ćorsokaku. Kosovo vodi svoju politiku koja podrazumeva prisilnu integraciju Srba ili, još bolje iz albanske perspektive, njihov egzodus sa Kosova. Srbija se sve čvršće protivi bilo kakvom priznavanju nezavisnosti, što je predvidiv odgovor na ono što vidi kao progon kosovskih Srba i pritisak Zapada da se odrekne Kosova bez ikakve značajne nadoknade – rekao je Les.

Kada se radi o Zapadu, ističe Les, on je u zamci jer, sa jedne strane se zalaže za članstvo Prištine u Savetu Evrope, a sa druge odbija to da učini i uslovljava Prištinu osnivanjem Zajednice srpskih opština, kritikuje Albance za jednostrane akcije protiv Srba i jača svoje vojno prisustvo na KiM kako bi se “sprečile jednostrane akcije Srba”.

U međuvremenu, dodaje Les, dijalog koji vodi EU nedavno je prekinut i vodeći zvaničnici, kao što su Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak se povlače što je jasan dokaz neuspeha trenutne zapadne politike prema Srbiji i Kosovu.

– Drugim rečima, pitanje statusa Kosova žrtva je istog pogrešnog liberalnog idealizma u zapadnom razmišljanju, koje zabranom promene granica i fiksacijom na takozvanu restorativnu pravdu, blokira bilo kakvu vrstu trajnog ili održivog rešenja u Bosni i Hercegovini, i održava iscrpljujuće zamrznuto stanje – zaključio je Les.

9 COMMENTS

 1. Vadimo se kako znamo: letovi za New York, mediji, izgubiti glasanjem znaci – usvojiti… da je usvojena Vucic bi dobio spomenik na Terazijama, a vec unaprijed pripremljeni tekstovi, kao i ovaj, ako Vucic izgubi. Srbija nikad nece nista izgubiti, samo Vucic moze da izgubi – i izgubio je usprkos potrosenim parama.

 2. Po principima ovog Kapetan Les a sutra bi mogla Republika Srpska da proglasi svoju nezavisnist jer po svemu sudeči i po priloženom u SB imače punu podršku zemalja EU i ostalih,Dobra ideja nije za bacanje treba krenuti sa pripremama za odcjeplenje od BH .

 3. ТАЧНО РЕЧЕНО
  ЗАПАДНИ ПОЛИТИЧКИ ФУНДАМЕНТАЛИЗАМ ПРОТИВ СРБА
  КОЈИ ЈЕ СТВАРНО ШТЕТАН ПО ЊИХ САМЕ
  ПА ЕВО ДОЛАЗИ ИМ БОЖЕ☦️ПОМОЗИ
  1МИЛИОН албанаца.
  СРЕТНО ИМ БИЛО
  АКО САМО НАПРЕД

  🇷🇸☦️🇷🇸

 4. ЈЕФТИНА ПРОПАГАНДО
  ТИ СИ СТВАРНО ЈЕФТИН
  КОЈУ ШКОЛУ СИ УЧИО ПА ТОЛИКО ПАМЕТИ КИПИ ИЗ ТЕБЕ
  ШТА СМО ИЗГУБИЛИ
  СВЕ БРОЈКЕ ГОВОРЕ ДА ВЕЋИНА НИЈЕ ЗА ОВАКВУ РЕЗОЛУЦИЈУ
  А КАКО МОГУ ПРАВИЛА ЗА УСВАЈАЊЕ ДА СЕ МЈЕЊАЈУ?
  А КАКО МОЖЕ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ДА ГЛАСА ЗА АКО ЈЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА ПРОТИВ?
  КО ТО НЕ ЖЕЛИ ДА РАЗУМЈЕ
  НЕ ТРЕБА МУ ОБЈАШЊАВАТИ …

 5. Drasko – smiri dozivljaj. Znam nije ti lako. Gastarbajter, tezak lebac – jos na Zapadu – a mrzis ga. Nije ti lako.

 6. Nece valjda Srbin pristati na podelu svoje svijetinje. To bi bilo pade Srboljub na Kosovo ravno, podele nemaa ni
  nemoze biti. Bez obzira tko bude dosao na vladi SAD, Trampa i njegov predstavnik R, Grenel koji bi ponovo
  preuzeo pregovore. Sta ce biti sa Srpskim narodom u Merohiju i drugim mestima nije Sam upiganju Severni deo
  Kosmeta. Srbine nedaj sto je svoje, nedaj da se sa tobom Zapada ismejava.

 7. Dragi Timoti, Kosovo je Srbija, Republika Srpska je srpska, 38% Srba u CG su uz Srbiju i budućnost je ujedinjavanje. Planovi Zapada nisu ostvarivi na Balkani, kao što Vam govori iskustvo iz 1918 i 1941 – besmisleno je što se neko usudio da pravi granice na Balkanu iz vremena Nemačke okupacije, jer to ne prolazi kod Srba – ni pre 30 god, ni danas ni za 30 godina – nikada !!! Srbi će se pre ili kasnije pobediti !!!

 8. SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
  SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

  NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here