Youtube/KHMedia
Kineski avion (arhiva)

Tajvan neće pokleknuti pod pritiskom i nitko ga ne može prisiliti da prihvati put koji mu je Kina odredila, poručila je predsednica te zemlje Cai Ing-ven.

Ova država nije međunarodno priznata, a Kina je shvata kao deo svoje teritorije.

Cai je to rekla tokom govora ispred predsedničke palate u Taipeiju na proslavi tajvanskog Dana državnosti, gde je obeleženo 110. godina revolucije koja je okončala poslednju kinesku carsku dinastiju.

Tajvanska predsednica istakla je da se nada “ublažavanju odnosa” i da “neće postupati ishitreno” – što je očito signal Pekingu, koji se prema rečima stručnjaka pribojava da će Taipej uskoro jednostrano proglasiti nezavisnost. Takođe, Tajvan se se suočava s “najsloženijom situacijom” u poslednje 72 godine, odnosno od kraja Kineskog građanskog rata.

– Nastavićemo da jačamo nacionalnu obranu i da pokazujemo odlučnost da se branimo kako bismo osigurali da niko ne može da natera Tajvan da krene putem koji nam je Kina zacrtala. To je zato što put koji je Kina zacrtala ne nudi slobodan i demokratski način života za Tajvan ni suverenitet za naših 23 miliona ljudi – rekla je na proslavi Dana državnosti.

– Održavanje ‘statusa kvo’ je naš stav i učinićemo sve da sprečimo jednostrano menjanje tog statusa – zaključila je Cai.

Izjava tajvanske predsednice odgovor je na poruku kineskog predsednika Si Đinpinga, koji je samo dan ranije izjavio da “istorijski zadatak potpunog ujedinjenja otadžbine mora biti ispunjen i definitivno će biti ispunjen”.

Si je naglasio da je “ujedinjenje na miran način najbolje za ukupne interese kineske nacije, uključujući njene tajvanske sunarodnjake”, ali da će Kina “štititi svoj suverenitet i jedinstvo”.

– Tajvanski nezavisni separatizam najveća je prepreka postizanju ujedinjenja domovine te je najozbiljnija skrivena opasnost nacionalnom preporodu – rekao je kineski lider na proslavi godišnjiće Kineske revolucije.

150 kineskih vojnih aviona letelo oko Tajvana u četiri dana

U ta četiri dana gotovo 150 borbenih aviona kineskog ratnog vazduhoplovstva, bombardera sposobnih za nošenje nuklearnog oružja, protivpodmorničkih aviona i aviona za rano upozoravanje i kontrolu, uletelo je u zonu vazdušne odbrane nepriznatog Tajvana. Samo prošlog ponedeljka Peking je poslao čak 56 vojnih aviona prema Tajvanu, tvrdi CNN.

Iako se kineski avioni nisu približili onome što Tajvan smatra svojim suverenim vazdušnim prostorom – 12 nautičkih milja od njegove obale – ušli su u područje u kom Tajvan zadržava pravo da odgovori na svaki upad. Taj odgovor može varirati od radioupozorenja, praćenja protivvazdušnim projektilima ili presretanja borbenim avionima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here