Foto: Tanjug/AP
Ski Skokovi

Japanski skakač Rjoju Kobajaši pobednik prvog dana takmičenja u Obersdorfu na Novogodišnjoj turneji četiri skakaonice. 

On je do pobede došao sa ukupno 302 ostvarenih poena, ispred Norvežana Halvora Egnera Graneruda I Roberta Johansona.

Od početka do kraja viđeni su iznenađujući skokovi u kojima su brojni favoriti podbacili. I sam Kobajaši nije imao dobru prvu seriju, ali je odličnim drugim skokom nadoknadio zaostatak. Najveće iznenađenje posle I runde bilo je ispadanje trostrukog šampiona četiri skakaonice, aktuelnog prvaka, Kamila Stoha, koji je skočio samo 118 metara i izgubio duel od Cenea Prevca.

Posle prve serije najbolji je bio Norvežanin Robert Johanson sa 135.5 metara, pratili su ga Halvor Egner sa132, i Nemac Karl Gajger sa 131.5 metra. Jedan od favorita Japanac Riu Kobajaši zauzeo je tek peto mesto sa 128.5 metra, iza Mariusa Lindvika koji je skočio 129. 5 metra.

Zanimljivo, posle prve serije Forfang je diskvalifikovan zbog odela, a u istoriju turkog skakanja je ušao Ipčoglu kao prvi skakav iz te zemlje koji se plasirao među 30 najboljih.

 

Na startu druge serije, nije bilo dugih skokova. Brojni favoriti su skakali mnogo slabije od očekivanog,  a onda je usledilo 10 najboljih. Posebno su iznenadili Slovenac Kos sa 139.5 metra, kao i Kobajaši koji je skočio 141 metar, i to, uz telemark i odlične ocene za stil za ubedljivo prvo mesto pred poslednja četiri skakača.

Završni skokovi uneli su dodatno uzbuđenje, jer je Markus Lindvik sa 137.5 metra završio iza Kobajašija, a isto su uradili Gajger i Granerud. Na kraju, pobednik prve serije Robert Johanson je takođe podbacio, pa je Japanac uspeo da osvoji prvu od četiri skakaonice i povede na turneji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here