Letenje ipak sigurnije od vožnje drumom

0

Mesto pada "Er Alžira" u Africi
 

Jedni kažu da je na delu takozvani "zakon serije" ili u prevodu na srpski "nijedno zlo ne dolazi samo", a drugi opet da ima neko ko stoji iza svega ovoga… Najneverovatnije priče kruže internetom i društvenim mrežama do te mere da je moguće da im uskoro niko više ništa neće verovati.

Usled straha i panike, loptu na zemlju pokušavaju da spuste – statističari. Prema njima, avionski udesi doduše izazivaju snažne emocionalne reakcije, ali da je uprkos tome dokazano da avion ostaje najsigurnije prevozno sredstvo na svetu sa jednim udesom na 2,4 miliona letova.

U toku prošle godine, avioni su prevezli oko tri milijarde putnika i to na 36,4 miliona letova. Svetska putnička flota ima skoro 21.000 letelica čiji bi broj trebalo da se udvostruči u toku naredne dve decenije – kaže jedna studija američke kompanije Boing.

Hroničari zbivanja u vazdušnom saobraćaju dodaju da će ova godina ostati svakako zapisana crnim slovima u analima putničkog avio saobraćaja : u udesima aviona koji su zaređali, posebno poslednjih nedelja, poginulo je više od 730 ljudi, dok ih je u celoj prošloj godini bilo 210.

Francuska nacionalna avio kompanija Er Frans svojevremeno je organizovala kurseve za putnike koji se plaše letenja. Kursevi se plaćaju, ali je Er Frans uspešnim polaznicima nudio besplatne karte za jedan let.
 

Ono na šta zagovornici putovanja avionom podsećaju jesu statistike o pogibijama u automobilskim udesima. Samo u Francuskoj u toku 2013. godine na putevima je život izgubilo 3.268 ljudi. Psiholozi kažu da se uprkos tome mnogi ljudi i dalje više boje aviona jer boravak u visinama nije u skladu sa čovekovom prirodom i strah od visine je kako se u medicini kaže – automatska reakcija. Psiholozi zato poručuju : "Ili će strah biti vaš gospodar ili ćete vi biti gospodar vašeg straha".

 

Evropa najsigurnija

Prema podacima Međunarodne organizacije za civilni saobraćaj Evropa je najsigurniji deo naše planete kada je reč o putovanju avionom. Statistički rečeno, procentualna stopa udesa iznosi 0,15. Drugi na toj listi je nebo iznad SAD (0,32). Na negativnoj listi zona sa najvećim brojem avionskih udesa na prvom mestu je Afrika sa stopom od 2,03 odsto udesa (rekordnih 4,55 u 2012. godini). Na drugom mestu je Zajednica nezavisnih država (Rusija i bivše sovjetske republike) sa procentualnom stopom od 2,09 udesa.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here