Centar za Srbe u rasejanju “Sveti Sava” iz Beograda bavi se obrazovanjem i kulturom, postoji od 1995. godine. Primarna aktivnost Centra  je organizacija Letnje škole “Sveti Sava” – škole srpskog jezika i kulture za decu i mlade iz dijaspore i Srbije.

Škola “Sveti Sava” predstavlja organizovani kreativani boravak u otadžbini dece Srba u rasejanju. Održava se za vreme raspusta i pohađaju je učenici uzrasta od 8 do 18 godina. To je škola srpskog jezika, književnosti i kulture. Osnovana je 1995. godine  a do sada je kroz nju prošlo više od 2 000 učenika iz Albanije, Austrije, Italije, Kanade, Francuske, Švajcarske, Švedske, Nemačke, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Velike Britanije, Katara, Španije, Holandije, Amerike i Australije.

Model škole se sastoji u tome da se pre podne održavaju časovi (čas Srpskog jezika, čas Književnosti i čas izbornog predmeta), a posle podne radionice, sportske aktivnosti i susreti sa znamenitim ličnostima srpske kulture (sa književnicima, glumcima i drugim poslenicima kulture). Mladi i stručni profesori  vode manje grupe učenika i sa njima razgovaraju (glume, pevaju, slikaju). Na časovima deca se ne ocenjuju, ne proverava im se znanje, već se podstiče radoznalost i razvija ljubav prema srpskom jeziku. Ujedno, organizuju se posete  obližnjih spomenika kulture, manastira, muzeja…  i jednodnevni izlet na Avalu.

Projekat koji u osnovi ima učenje srpskog jezika i kulture, realizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Inspirisani rečima našeg nobelovca Ive Andrića, koji je kazivao da je jezik zvučna domovina, u pripremi je izrda zbornika dečijih radova pod nazivom “Zvučna domovina” gde će biti sabrani razni literarni i likovni radovi kao i utisci dece, koji ovim prosvetnim radnicima daju posebna krila za nove programe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here