FB Milivoj Puta Putić

Mnogi su čuli za Zrenjanin, grad u srcu Banata u kojem vlada jedinstvo različitih stilova arhitekture i dva i po veka duga pivska tradicija. Malo je, međutim, poznato da je na samo dvadesetak kilometara od njega skrivena oaza mira i tišine zvana Carska bara. Ko voli da vidi netaknutu prirodu, upravo je našao mesto za odmor (i duše i tela).

Već sam naziv Specijalnog rezervata prirode – Carska bara – ukazuje da možete očekivati nešto nesvakidašnje. To je bukvalno Amozonija u srcu Banata, mesto gde je vreme stalo i gde možete čuti samo cvrkut ptica i uživati u čarobnoj atmosferi

– Prelepa flora koja okružuje rezervat sa 250 vrsta ptica i 25 vrsta riba je dragulj kakvog malo ko ima. Na Carsku baru se još naslanja i ribnjak Ečka, najveći slatkovodni ribnjak u Evropi. Vožnja brodom, odlična služba vodiča i gastronomski specijaliteti vrsnih majstora su pozivnica za sve da dođu i budu naši dragi gosti – kažu u Turističkoj organizaciji Zrenjanina, “magičnog mesta koje se obavezno mora posetiti”. Biser ponude ovog kraja je dvorac “Kaštel Ečka”. Obilaskom mesta gde bajka postaje stvarnost upoznaje se kultura i duh XIX veka, ali i pruža mogućnost “da se osetiš kao grof ili grofica”. Potpuno drugačije, ali podjednako zanimljivo iskustvo pruža obilazak sela Belo blato, koje je poput ostrva okruženo vodom.

Preplitanje epoha

Okružen sa šest reka (Dunav, Tisa, Tamiš, Begej, Karaš i Nera), Zrenjanin je grad zanimljive arhitekture u kojoj se prepliću različiti stilovi i epohe. Palate u centru gde dominiraju neoklasicizam, klasicizam, akademizam, renesansa, neorenesansa, barok, mađarska secesija, ali i Narodni muzej gde se čuvaju artifakti od najranijih vremena, zgrada jednog od najstarijih pozorišta u Srbiji, Županijska palata koja ove godina proslavlja 200 godina od početka gradnje 堳amo su neki od razloga zašto posetiti ovaj grad.

Tipično lalinsko selo

Na “vratima” Carske bare nalazi se banatsko etno-selo Tiganjica, sagrađeno od temelja u lalinskom stilu kako se nekada gradilo. Osim tradicionalne banatske kuće sa štalama i rasnim konjima, u okviru kompleksa je mini zoo-vrt, ali i teren za odbojku na pesku. U sećanje na tvorca Tiganjica sagrađen je Ljubišin etno-muzej, koji sadrži preko 400 starih predmeta, starih kola, parnica i peći. U okviru kompleksa nalazi se restoran Trofej s domaćim specijalitetima, toliko ukusnim da je neophodna rezervacija unapred za vikend-ručak.

Pivo zaštitni znak

Pivo ima veliki značaj za ovaj kraj, u kojem tradicija pivarstva datira od 1745. Na samitu Nesvrstanih 1961. služeno je upravo zrenjaninsko pis pivo. Zato je Muzej piva mesto koje obavezno treba obići u Zrenjaninu te čuti priču o ovom zlatnom napitku. Manifestacija Dani piva, 37. po redu, biće održavana početkom avgusta.

Neodoljivi dvorac

Obilazeći dvorac “Kaštel Ečka” prolazi se kroz stoletni park gde su šetali grofovi i prestolonaslednici. Tamo je, na otvaranju ovog zdanja 1820, goste zabavljao Franc List, tada još čudo od deteta. Osim tri crkve (pravoslavne, katoličke i rumunske), palata sadrži balsku dvoranu i lovačku sobu sa trofejima. Postoji mogućnost spavanja u dvorcu u veoma luksuznim sobama.

Svet u malom

U selu Belo blato (dva kilometra od Carske bare) živi više od 20 nacija, različitih kultura i životnih stilova, sasvim dovoljan razlog da se poseti. Neverovatan podatak – mesto, koje ima jedva 900 stanovnika, u toku manifestacije Beloblatska kobasica ugosti više od 10.000 ljudi. Tamo se nalazi i salaš “Lujza” gde se mogu probati specijaliteti banatske kuhinje.

Kupanje na Peskari

Na pet kilometara od centra Zrenjanina locirana su tri jezera nastala usled dugogodišnje eksploatacije peska te su zato nazvana Peskara. Zbog prirodno čiste vode i atraktivne lokacije građani i turisti ih godinama koriste kupanje i uživanje.

Idealan vodič

Turistički vodič Milivoj Putić Puta obožava svoj posao, a Carsku baru poznaje kao svoj džep. Jedan je od retkih vodiča koji će, ako treba, ući do kolena u baru da bi nešto pokazao turistima i da bi nešto zanimljivo slikao. Ništa mu nije teško, a pun je priča i anegdota koje rado deli.

Kako stići?

-Koordinate: 45’15’00”S 20’23’00”I.
– Od Horgoša ići ka Beogradu auto putem E75 do odvajanje kod Novog Sada (120 km) i magistralnim putem do Zrenjanina (2 km), preko Ečke do Carske bare (22,6 km).
-Od Beograda preko Čente do Carske bare (73,6 km)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here