TO Zaječara
Ostaci carske palate iz III veka

Zaječar je nesvakidašnji spoj rimskog nasleđa, prirodnih lepota i rok muzike. Sasvim dovoljno da poželite da posetite ovaj grad u mističnoj istočnoj Srbiji, zar ne? Malo je međutim poznato da ima čak 40 česama, ali i osam bastiona, podzemnih tvrđava iz XIX veka.

Zaječarska gitarijada, zaštitni znak grada i festival neafirmisanih rok bendova, nastarija je manifestacija te muzike u Evropi. Zaječarci su ipak najponosniji na ostatke carske palate Feliks Romulijane s kraja III veka u Gamzigradu. Sagradio ju je rimski imperater Gaj Valerije Galerij Maksimijan želeći da pokaže svu svoju moć, ali i naklonost prema majci, po kojoj je palata dobila ime. Zbog svoje velelepnosti, očuvanosti mozaika, ali i mesta na kome je poslednji put izvršen čin apoteoze (uzdizanje među bogove), ovo nalazište se od 2007. nalazi na UNESCO-voj listi kulturne baštine. Svedoci burne istorije su i spomenuti Bastioni, izgrađeni kao odbrana istočne Srbije od Turaka i uporište za oslobađanje Balkana od Osmanlija.

Gitarijada, simbol grada

Što se tiče gradskih atrakcija, u blizini centra protiče Crni Timok, duž čiju obalu se proteže omiljeno kupalište meštana i sportsko – rekreativni centar Popova plaža. Nedaleko je i park šuma Kraljevica, koja sa svojom bujnom vegetacijom predstavlja “pluća grada”. Šetajući stazom kroz Kraljevicino zelenilo stiže se do spomenika poginulim učesnicima Timočke bune, u narodu poznat kao spomenik Ljubi Didiću.

– Dođite u Grad Unesca u kome će vam zov prirode i huk vekova omogućiti avanturu koje ćete se uvek rado sećati. Dođite, jer smo jedinstveni i da sa vama podelimo ono najlepše što imamo. Dođite u grad, koji se ne prepričava, njega samo možete doživeti – pozivaju iz TO Zaječara.

Raskošna Kraljevica

Bastioni

Temelji zaječarskog fortifikacionog sistema (prstena odbrane) od osam bastiona, postavljeni su još u vreme Prvog srpskog ustanka.

Vožd Karađorđe je naredio Hajduk Veljku i ostalim vojvodama da podignu utvrđenja u dolini reke Timok radi sprečavanja prodora osmanske vojske. Sagrađena su tada četiri “šančeva”, manja utvrđenja, koja su obnovljena oko 1833, da bi kasnije bila podignuta još četiri.

Popova plaža

Mesto razonode i rekreacije Popova plaža raspolaže terenima za mali golf, tenis, košarku, mini fudbal, odbojku, skejt park… Idealno mesto za one koji ne mogu da zamisle odmor bez sporta i(li) boravka u predivnoj prirodi.

Spas od vrućine

Rgotsko jezero

Nedaleko od Zaječara nalaze se Rgotsko i Grliško jezero pred čijom lepotom niko ne ostaje ravnodušan, a leti pružaju i utočište od vrućine kako građanima, tako i putnicima namernicima.

Grliško jezero

Čak 40 česama

Ono po čemu je Zaječar poseban, a znaju samo meštani, srdačni domaćini, jeste bogatsvo zdravom pijaćom vodom, koja ističe kroz više od 40 česama, što ga čini jedinstvenim u svetu.

Brčkanje u bazenu

Ko ne voli jezera, u Kraljevici može da uživa u plivanju u otvorenom bazenu, olimpijskih razmera ili da vežba na trim stazi.

Bogata kolekcija

Najlepši mozaici Feliks Romulijane čuvaju se u Narodnom muzeju “Zaječar”, jednom od glavnih nosilaca kulturnog života u ovom gradu. U svojoj kolekciji, muzej ima oko 15.000 predmeta. Neki eksponati imaju istaknuto mesto u svetskom kulturnom nasleđu.

Kako stići

Koordinate: 43°54’15” SGŠ, 22°17’05” IGD
Zaječar – granice s Bugarskom 11 km/ s Mađarskom (Horgoš) 443 km
Zaječar – aerodromi “Nikola Tesla” (Beograd) 250 km/ “Konstantin Veliki” (Niš) 100 km
Sa auto-puta E-75 (Beograd-Niš) kod Paraćina se isključuje magistralni put A1, koji vodi do Zaječara.
Zaječar-Felix Romuliana 11 km, Rgotsko jezero 11 km, Grliško jezero oko 20 km

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here