28.03.2024
Home ŽIVOT PUTOVANJA Leto 2022. u Srbiji i Republici Srpskoj: Avantura na Kozari

Leto 2022. u Srbiji i Republici Srpskoj: Avantura na Kozari

Ana Zarić - Vesti
Arhiva TO Prijedor i Igor Motl

Nekada je Prijedor asocirao na čuvenu bitku na njegovoj planini Kozari (II svetski rat), a danas je sinonim za avanturu u magičnoj, skoro netaknutoj prirodi. Kao i svuda u Republici Srpskoj, i u Prijedoru, tačnije na Kozari, možete imati aktivan odmor, ali i veliki izazov za adrenalin.

Kozara je niska planina (do 1.000 m), koja svojom lepotom i prostranstvom dominira ovim delom Srpske. U narodu je poznata kao “Krajiška lepotica” zbog gustih listopadnih i četinarskih šuma, proplanaka, bistrih potoka i bogatstva flore i faune. Pešačenje, planinarenje, vožnja biciklom, lov, ribolov i trim staze neke su od mogućih aktivnosti. Tu je i lepa reka Sana mirnog toka te pogodna za plivanje i sportove na vodi. Za one zahtevnije tu je stena Zečiji kamen, narodski rečeno, penjalište sa 21 smera za penjanje, visine od 10 do 60 metara. Nije vam izazov? Onda je za vas avantura park “Kozara”! Tamo imate razne viseće prepreke na stablima na visini od tri do šest metara iznad zemlje, pa izvol’te… Za one koji samo žele da uživaju u lepotama Kozare i okoline iz vazduha, Aeroklub “Prijedor” organizuje panoramske letove. U cilju očuvanja i zaštite kulturno-istorijskih i prirodnih vrednosti, centralni deo planine Kozare je proglašen Nacionalnim parkom u okviru kojeg je Memorijalni kompleks posvećen poginulim borcima.

Mnogima izazov

Prijedor je grad bogatog kulturno-umetničkog života, jedinstven po broju akademskih umetnika koji iz njega potiču. U cilju davanja podrške umetnicima pokrenut je projekat “Prijedor – grad murala” te je već oslikano nekoliko fasada.

– Otkrivanje našeg grada je avantura i doživljaj za svakog ko ga poseti prvi put. Osetite gostoljubivost domaćina i snagu prirode, jer u jednom slučajnom susretu rodiće se ljubav na prvi pogled. Dobrodošli – pozivaju iz TO Prijedor.

Zečiji kamen

Od glavnog puta ka Mrakovici, staza (još 400 m) vodi ka Zečijem kamenu, jednom od najlepših lokaliteta NP “Kozara”. A tamo vas čekaju atrakcije koje vredi obići – divan vodopad i stena-vidikovac (za onog ko se popne na nju). 

Spas od žege

U okolini Prijedora nalazi se nekoliko izletišta, koja su spas od letnje žege. U Eko-centru “Ljekarice” možete da plivate na uređenom jezeru ili u nekom od bazena u prirodnom okruženju. U sastavu centra su improvizovani sportski tereni i trim staza. Osim sportskih terena, “Rajak” ima dečju igraonicu i mini-životinjski park, a “BK Oaza” jezero, restoran i kuće za odmor.

Grešna ljubav

Austrijanac Karlo Šmucer je 1883. izgradio veliku pilanu, prvi industrijski objekat u Prijedoru. Njegova ćerka Marija zaljubila se u majstora Mehmeda s kojim se sastajala na brdu iznad pilane, krišom, jer otac nije podržavao tu ljubav. Rodilo se neželjeno unuče, koje je umoreno, a Marija je poslata u Austriju. Po legendi, da bi se iskupio za ćerkin greh, na brdu (ulaz u NP) je izgradio malu crkvu Blažene Device Marije, u narodu poznata kao “Mehmedova crkva”.

ŠA Fest 

Letnji Memorijalni muzički festival, ŠA Fest, posvećen Daliboru Popoviću Mikši, obuhvata nastupe brojnih muzičkih izvođača I okuplja veliki broj posetilaca. U okviru ŠA Festa održava se i ŠA Ulica u kojoj su tri stejdža – muzički, teatar i art kutak. 

Odmor u tišini 

Planina Kozara koja je 1967. proglašena Nacionalnim parkom, predstavlja idealno odredište za ljubitelje prirode, a sveži vazduh i hladovina četinara pružaju osveženje tokom leta. Idealno mesto za one koji žele mir i odmor u tišini prirode.

Sećanje na junake

Bitka na Kozari je jedna od poznatijih borbi partizana protiv nemačko-ustaških snaga u toku II sv. rata u bivšoj Jugoslaviji. U znak sećanja na pale borce na Mrakovici u okviru NP Kozara podignut je Memorijalni kompleks koji čine Spomenik, Memorijalni zid i Muzej. 

Zdrava reka 

Na reci Sani postoji nekoliko mesta uređenih za kupanje, sunčanje, rafting, ribolov i druge letnje aktivnosti i beg od vrućina. Legenda inače kaže da su reci ime dali još stari Latini zbog njenog lekovitog dejstva (lat. sana znači – zdrava).

Crkve brvnare 

Okolina Prijedora, tačnije sela Marićka, Omarska, Busnovi, Jelićka i Rakelići čuvaju crkve brvnare iz XIX veka. Crkvice u Jelićkoj i Marićkoj su čak proglašene nacionalnim spomenicima. 

Grad murala

Kako stići

Koordinate: 44°58’40” SGŠ i 16°42’32” IGD
Beograd-Prijedor 352 km
Granični prelaz Donja Gradina (HR) – Prijedor 50 km
Prijedor – međunarodni aerodromi: Banja Luka 65 km, Zagreb 155 km  
Prijedor – NP Kozara 24.3 km, Marićka 22 km, Jelićka 30 km, Mrakovica 36 km, Eko centar Ljekarice 30 km

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here