I. Mitrović
U jezeru se ogleda planina Crni Vrh

U Boru je sve u znaku rudarstva. Ipak, gradu na istoku Srbije ne manjkaju prirodne lepote među kojima dominira Borsko jezero, koje se samouvereno baškari pored nalazišta zlata i bakra.

Okolne planine, visoravni, kanjon i izvori tople lekovite vode odavno privlače turiste te ne čudi da su u obližnjoj banji česti gosti bili članovi dve srpske dinastije, Obrenovića i Karađorđevića. Da bi se stekla slika o Boru, prvo treba posetiti Muzej rudarstva i metalurgije sa više od 20.000 eksponata, koji će uvesti posetioca u priču o ovom gradu.

Jedan od simbola grada: Statua rudara

Od statue rudara, koja dočekuje goste na ulazu u grad, pa sve do ivice površinskog kopa nalazi se muzej na otvorenom. Naime, duž centralne gradske ulice, izložene su rudarske mašine i glavna gradska atrakcija – “Damper”, najveći kamion za eksploataciju rude. A sa ivice kopa pruža se pogled na najveće veštački stvoreno udubljenje u Evropi. Nakon upoznavanja s rudarskom tradicijom grada, sledi odmaranje očiju na Borskom jezeru u podnožju plаnine Crni Vrh.

Simbol grada: Damper

Glatka površina čiste jezerske vode, koja leti dobija tamno zelenu boju, ogledalo je za slikovitu i raskošnu lepotu okolnih predela. Gornjanska visoravan, smeštena u podnožju venca planine Veliki krš, svojim pejžažom pleni sva čula kao i Lazarev kanjon u okviru kojeg je istoimena pećina. Nekada sklonište vojske kneza Lazara posle Kosovskog boja, danas je izuzetan peleološki i arheološki lokalitet u kojem se nalazi misteriozna devojačka soba.

– Kako bi doživljaj jedne destinacije bio potpun, treba probati proizvode tog kraja. Domaćinstvo Marić pravi domaće slatko, džem, med, ručne radove dok je domaćinstvo Krcić poznat po dimljenom kačkavalju, čuvenom “Krcinom zlatu” – preporučuju u TOG Bora.

Uživanje na obali

Od uređenih plaža preko staza za rekreaciju i šetnju do sportskih terena, sitno razuđena, slikovita obala i priobalje Borskog jezera imaju sve za letnji odmor. Voda je jako prijatna za kupanje, temperatura bude oko 20 stepeni (25 na površini).

Muzejsko bogatstvo

Rudarske i metalurške alatke korišćene u rudarstvu od praistorije do danas, svetiljke za rudnik, korita i pribor za ispiranje zlata korišćena od antike do početka XX veka, predmeti, nakit i statuete od zlata samo je deo bogate postavke Muzeja rudarstva i metalurgije “Bor”. U odvojenom delu posetioci se mogu upoznati s duhovnom kulturom Vlaha, načinom odevanja i ukrašavanja.

Ispunjava želje

Legenda tvrdi da su meštani sela Zlot skrivali svoje tek stasale devojke od Turskog zuluma u pećinskoj devojačkoj sobi. Soba se nalazi na vrhu krečnih kaskada, koje su tokom kišnog perioda pune vode. Verovanje kaže da se bacanjem novčića ostvaruju zamišljene želje.

Gradska oaza

Borski Zoološki vrt, oaza od oko 2 hektara u kojoj živi više desetina različitih životinja, divan je ambijent za višesatni boravak.

Brestovačka banja

Jedna od najstarijih banja u Srbiji, “smestila” se na 385 m. n. v. u prekrasnom ambijentu rečice Pujice, okružena stoletnom šumom. Nadaleko je poznata po izvorima lekovite vode, koju su koristili još Rimljani.

Tragovi dinastija

U Brestovačkoj banji obavezno je obići konak kneza Miloša Obrenovića (1837.), dvorac kneza Aleksandra (1856.) i letnjikovac Petra I Karađorđevića (1906.), kao i tursko kupatilo Hamam.

Tradicija u malom

Susreti sela, Borsko kulturno leto i Dani Brestovačke banje tradicionalne su manifestacije koje neguju folklornu baštinu.

Malo sporta

Planinski vrh Stol, na Golom Kršu i koji se u podnožju ogleda u malom planinskom jezeru, pogodan je za šetnju, planinarenje i ekstremne sportove.

Kao stići

Koordinate: 44°04’25” SGŠ, 22°05’26” IGD
Bor – granični prelazi: Batrovci (Hrvatska) 371 km, Horgoš (Mađarska) 452 km
Beograd – Bor 250
Centar Bora – Borsko jezero 17 km, Brestovačka banja 8 km, planine: Veliki Krš 10 km, Goli Krš 20 km i Stol 20 km, Lazareva pećina 21 km,

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here