Arhiva TO Paraćin

Nadomak Paraćina nalazi se oaza netaknute prirode u kojoj dominira Grza, reka neverovatne zelenkaste boje, koja nakon vrela preko brojnih prelepih kaskada formira dva jezera. Malo je poznato da se nedaleko, na planini Babe, krije bajkoviti manastir posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice. Visoki zvonik i prelepa zdanja izdaleka izgledaju kao da selo Lešje i bogomolja nad njim lebde na litici. 

Uljuljkan u srednje Pomoravlje, Paraćin je natkriven obroncima južnog Kučaja i Juhora a ispresecan tokovima reka Crnice i Grze tako da krije veliki turistički potencijal. Najjači adut je Spomenik prirode Vrelo Grze, koji čine izvorište reke, gornje i donje jezero, planina, pećina, čist vazduh, očuvan biljni i životinjski svet…ukratko, neverovatna lepota. Posebno se izdvajaju još izletište i vazdušna banja Sisevac, inače biser paraćinskog turizma, Petruška oblast, neolitski arheološki lokalitet Slatina – Turska česma, sela oko Morave, Crnice i Grze, brojni manastiri koji datiraju iz XIII I XIV veka kao i veliki broj manifestacija tokom godine.
– Posetioci Paraćina mogu uživati u netaknutoj prirodnoj lepoti, planinariti po Južnom Kučaju, loviti, ribariti ili se baviti orijentiringom. Za kratko vreme mogu biti obučeni padobranci u aero klubu “Naša krila” i oprobati veštinu padobranstva na sportskom aerodromu u Davidovcu. U gradu su na raspolaganju bazeni, parkovi, sportski tereni, stadioni, dečija igrališta – nabrajaju bogatu ponudu u TO Paraćin. Od autentičnih specijaliteta, pored čuvene Vasine torte, meštani izdvajaju Paraćinski ćevap i pastrmku sa Grze i Sisevca.

Zetu u čast

Vasina torta s receptom iz 1908. je autentična srpska torta. Nastala je kao znak zahvalnosti tašte iz Paraćina prema zetu Vasi Čokrljanu, koji je suprugu Jelenu odveo bečkim lekarima jer je rečeno da porođaj može ugroziti živote deteta i žene. Jelena je donela na svet zdravo dete, a svima nama je ostao recept preukusne torte.

Carstvo divljači

U prelepom Spomeniku prirode “Vrelo Grze”, na malom prostoru nalaze se vrelo i pećina, što je retkost. Kamenite delove oko vrela prekrivaju mahovine, a nedaleko su šume u kojima živi neverovatan skup divljih životinja, od vidre i zeca do srne i vuka.

Bogorodičina crkva 

Temelji manastira iz ruske bajke posvećenog pokrovu Presvete Bogorodice, ktitora župana Vukoslava, datiraju iz XII veka. Manastir, okružen izvorima lekovite vode, danas ima tri crkve.

Leči oči

U selu Izvor nalazi se manastir Sveta Petka, sa dve crkve pod istim krovom (manja sa česticama mošti Svete Petke iz XIII i veća sa oltarom iz XIV veka) zadužbine kralja Milutina i Stefana Musića. Pored redovne službe, monahinje ovog manastira neguju ženske osobe ometene u razvoju smeštene u Domu pored manastirskog kompleksa. U okruženju Svete Petke izviru vode za koje se veruje da leče očne bolesti. 

Vazdušna banja 

Sisevac je smešten na izvoru reke Crnice u prelepoj kotlini okruženoj šumama gde jedinstvena ruža vetrova čini ovo izletište vazdušnom banjom. Osim prelepe prirode, termalne vode (36ᵒC), bazena i sportskih terena, u Sisevcu je manastir Svetog Sisoja, a u blizini su Ravanica (zadužbina kneza Lazara) i Manasija (zadužbina despota Stefana Lazarevića). 

Turska česma 

Lokalitet Slatina – Turska česma nalazi se u selu Drenovac i pripada neolitu, mlađem kamenom dobu, a prisutne su i starija starčevačka i mlađa vinčanska kultura, ali i materijal starijeg gvozdenog doba. Može se npr. videti da su još 5.000 godina p.n.e. kuće bile podeljene na prostorije različitih namena i da se nosio nakit od morskih školjki i vulkanskog stakla.

Petruška oblast 

Tvrđava Petrus spada u najveća brdska utvrđenja srednjovekovne Srbije. Bio je središte pogranične oblasti u XIV veku sa županom Vukoslavom i njegovim sinom  Crepom na čelu. Ovde su otkriveni bakarni novčići iz doba Rimljana i ostaci vizantijskog utvrđenja iz VI veka. U okviru Petruške oblasti nalazi se pećina sa velikim ulaznim otvorom.

Kako stići ?

Koordinate: 43°51’33″SGŠ; 21°24’37″IGD
Horgoš – Paraćin 359 km
Paraćin – Beograd 162 km
Paraćin – Sisevac 35 km/ planina Baba (Bogorodičina crkva) oko 10 km/Drenovac (Slatina) 9km/Petrus 11 km/Izvor (Sveta Petka) 10 km

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here