TO Sokobanja

Najstarije srpsko lečilište Sokobanja, poznata je po raskošnoj prirodi i vazduhu bogatom kiseonikom, zbog kojih nosi titulu “Zeleno srce Srbije”, gostoljubivim meštanima, ali i zvucima harmonike. Ipak, najpoznatija je po slikovitoj krilatici našeg čuvenog komediografa Branislava Nušića o njenoj učinkovitosti:  Sokobanja – Soko grad, dođeš star, odeš mlad. I zaista, veliki broj gostiju tvrdi da se osećaju podmlađeno nakon boravka u Sokobanji, “nekako svežije, da imaju više energije, da su im zdravstvene tegobe manje ili potpuno nestale”.

Naučno je dokazano da je tamo vazduh blagotvoran za obolele od plućnih bolesti zbog idealne nadmorske visine (400 m) i okolnih planina Rtnja i Ozrena. Uz to, Sokobanja je bogata termalnim, mineralnim i blago radioaktivnim vodama. Zahvaljujući neponovljivoj prirodi, Sokobanja obiluje parkovima, izletištima, jezerima, pećinama i brojnim atrakcijama. Velelepni banjski park, u kojem se nalazi čuveno tursko kupatilo “Amam”, izgrađen je krajem XIX veka, a pored je glavna ulica-korzo gde je uveče veoma živo. Tik pored centra nalazi se park Banjica, fantastično mesto za šetnju i odmor mozga. Kroz njega se dolazi do nekoliko plaža na Moravici, a preko mostića do planinskih staza i puteva koji vode do Soko grada, izletišta Lepterija, prirodnog fenomena “Bogorodica u steni”… Na Ozrenu obavezno potražite vodopade Mala i Velika Ripaljka.

– Naši gosti mogu da biraju između šetnji i boravka u nezagađenoj prirodi brojnih uređenih izletišta i kupanja u termama, akva parku, reci Moravici, Bovanskom jezeru. Sokobanja je idealno mesto za istraživače, koji žele da otkriju tajne skrivenih predela u netaknutoj prirodi. Mistični Rtanj, jama ledenica, prikriveni prolazi prekrasne Sesalačke i Ozrenske pećine, Bogova vrata, divlji tereni Device samo su neke od atrakcija koje ne treba propustiti – sugerišu iz TO Sokobanja. Do lepog izletišta Lepterije se može doći i asfaltnim putem kroz predivne panorame koje obiluju zelenilom. Na tom putu je restoran poznat kao Pećina, jer je napravljen ispod stene na obali reke. Tamo vodenica okreće ražanj, samo toliko ćemo vam reći.

Moćna “Bogova vrata”

Na planini Krstatac, u selu Milušinac, nalazi se jedinstveni prozorac “Bogova vrata”, speleološki fenomen. Veruje se da ima isceliteljske moći, da će se onaj ko boluje od teške bolesti izlečiti prolaskom kroz vrata. U blizini se nalazi Milušinački vodopad, izletište Manastirište i izvor Buk.

Magična pećina

Sesalačka pećina, osvetljena u dužini od 200 m, obiluje pećinskim nakitom. Kroz nju teče reka ponornica, a u blizini je veštačko jezerce.

Brčkanje u “Miloševoj kadi”

Kupatilo “Amam” su u XV veku izgradili Turci na temeljima rimskih termi. Tamo posetioci mogu uživati u kupanju u termalnoj vodi u bazenima ili u originalnoj Miloševoj kadi (po naredbi Obrenovića, “Amam” je prvi put rekonstruisan 1834.), probati razne vrste masaža i kozmetièke tretmane.

Ponosni Sokolac

Veruje se da je Soko grad (Sokolac) sagrađen u vreme cara Justinijana (VI vek) kao odbrambena tvrđava. Porušen je 1413. tokom borbe sultana Muse Kesedžije za turski presto, koji je, veruje se, srušio i Crkvu sv.Petke. Nije lako popeti se na tvrđavu, ali pogled s nje ostavlja bez daha.

Misteriozni Rtanj

Legenda o ugašenom vulkanu, vatrene lopte, jame, pećine, strmi vrhovi, priče o vanzemaljcima i druge misterije na Rtnju privlače veliki broj planinara, naučnika, ali i lovaca na blago. Poseban izazov je uspon na vrh Šiljak (1560 m), sa koga seže pogled čak do ušća Save u Dunav. Na Šiljku se nalaze ostaci crkvice-kapele Sv. Ðorđa, koju je 1935. podigla Greta Minh, u znak sećanja na svog supruga Julijusa Minha, vlasnika rudnika Rtanj.    

Na pastrmku u Vrmdžu

Selo Vrmdža u podnožju Rtnja, izgrađeno je na temeljima naselja koje se pominje u dokumentima iz III veka. U središtu sela dominira rimsko utvrđenje Latin grad iz VI veka. U Vrmdži treba videti Crkvu svete Trojice i Božji hram iz XIX veka, etnomuzej s narodnim nošnjama, grnčarijom, tkaninama i alatom i obližnje jezero. Pitajte meštane za put do restorana s najboljom pastrmkom.

Čudesna Bogorodica u steni

Na desnoj obali reke Moravice, nalazi se “oslikana” Bogorodica sa Isusom u naručju, kojoj se pripisuju isceliteljske moći. Podseća na ulaz u pećinu, a zapravo je usek u steni. Likovi, koje je tako čudesno stvorila priroda, najbolje se vide iz daljine, sa druge strane obale do koje se stiže drvenim mostićem.

Garant večne ljubavi

Na Ozrenu pitajte gde je “kamen ljubavi”. Tamo su se, po legendi, voleli Hajduk Veljko i Čučuk Stana. Veruje se da je večna ljubav “zagarantovana” zaljubljenima koji stanu na kamen i poljubi se.

Ukopana crkva

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u selu Jošanica izgrađena je u XIV veku, mada prema nekim izvorima datira još iz XI veka. Zidana od kamena, bez kupole, sa prozorima u vidu puškarnica, jednim delom je ukopana u zemlju da bi bila što manje uočljiva i da Turci ne bi ulazili na konjima u nju. Na mestu nekadašnjeg konaka je smešten Muzej iz XIX veka.

Kako stići

Sokobanja – granični prelazi iz Bugarske: Vrška čuka – 80 km, Gradina 160 km
Horgoš-Beograd (202 km) – Sokobanja (još 225 km). Iz Beograda je najlakše doći autoputem E75, iskjučenje kod Aleksinačkih rudnika za Aleksinac, odakle se putuje još 30 km do Sokobanje

Aerodrom Car Konstantin (Niš) – Sokobanja 58 km

Sokobanja – Soko grad 2km, Ozren 5 km, Sesalačka pećina 19 km, Crkva Uspenja Bogorodice i “Bogova vrata” 15 km,

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here