N. Jović, J. Gojković

Jedinstven po mnogo čemu Apatin je najpoznatiji po pivu i ribljem paprikašu. To je zato što retko ko zna da ovaj grad na zapadu Vojvodine ima svoje more, plaže sa divnim peskom i suncobranima od trske. Od ovog otkrića, veće iznenađenje za posetioce Apatina je kad se nađu oči u oči sa statuom misteriozne Crne Bogorodice…

Ovaj grad u Bačkoj nalazi se na 1401. kilometru Dunava, tačno na polovini njegovog toka. A tamo je predivan i pruža razna iskustva: u pecaroškoj turi, u kupanju na nekoj od njegovih brojnih plaža ili ada, kroz vožnju panoramskim brodićem, kampovanje u SRP “Gornje Podunavlje”… Možda najjači utisak ostavljaju divne plaže sa sitnim peskom iz Dunava. Na dunavskom šetalištu oduševljava velelepan pravoslavni hram kao i katolička crkva “Uznesenja Marijinog” sa svetski poznatom statuom Crne Bogorodice, jedine na ovim prostorima i urađene od crnog drveta (ebovine). Iako joj se ne pripisuju konkretne isceliteljske moći, Crnoj Bogorodici sa sinom Isusom u naručju, molile su se majke za zdravlje dece, ratari za dobar rod, ratnici pred odlazak u bitke. Kao nezaobilazne gradske destinacije, meštani ističu Muzej podunavskih Nemaca i etno-kuću “Margita”.

– Najponosniji smo na apatinsko pivo i riblji paprikaš. Pivara u Apatinu postoji još od 1756. i trenutno je najveća pivara sa najvećom tržišnom zastupljenošću u Srbiji, a njeni brendovi su poznati i širom regiona. Apatinski riblji paprikaš je lokalni specijalitet kakav ćete probati samo ovde. Ukoliko želite da se istinski odmorite, u bezbednom i prijatnom okruženju i da vam svi sadržaji budu dostupni po izuzetno povoljnim cenama Apatin je mesto koje treba odabrati. Zato izvolite, proverite navedeno – pozivaju iz TO Apatina.

Crna Bogorodica

Osim u Apatinu, primerak Crne Bogorodice postoji još u Švajcarskoj. Legenda kaže da je Crna Bogorodica dospela baš u ovaj deo Bačke preko jedne Nemice, izvesne Magdalene Gerber, koja ju je tokom doseljavanja donela sa sobom. Nemci su u hodočašća dolazili brodovima i svaki put kada bi brod pristao na obalu, iznosili su Bogorodicu, koja nije mogla da se održi na zemlji već je padala, a kada su došli u Apatin, ostala je da stoji. Tamo je i ostala.

Velelepni hram

Srbija je prva pravoslavna zemlja na celom toku Dunava, koji je granica naše zemlje sa Hrvatskom odnosno Evropskom unijom. Ove činjenice nose simboliku da se dolaskom u Apatin ustvari prelazi iz “zapadnog” u “istočni” svet. Prvo šta turisti sa kruzera vide, po ulasku u Srbiju, je pravoslavni hram Sabora sv. apostola,  izgrađen 1998. u čuvenom srpsko-vizantijskom stilu.

Etno-kuća Margita 

U etno kući  “Margita” s početka XX veka  u gotovo konzerviranoj atmosferi možete upoznati život Apatina od pre 100 godina. Kuća je opremljena originalnim nameštajem, a “šmek” prostorijama daju kaljeve peći kao i originalno kupatilo sa kadom u vidu bazena. Građena je apatinskom “klinger” ciglom, koja je korišćena i pri gradnji objekata u Beču i Budimpešti. 

Dunavac i čarde

Kupusinski Dunavac (“mrtvi” tok nekadašnjeg Dunava) daje mogućnost uživanja u netaknutoj prirodi na nekoj od brojnih autentičnih čardi. Možete iznajmiti čamac, kanu ili bicikl te i na ove načine uživati u skrivenim i tajnovitim lepotama.

Najbolji paprikaš 

Specijalitet apatinski riblji paprikaš već vekovima je utemeljen u lokalnu kuhinju, a meštani tvrde da nema boljeg. U njegovu i čast ribarske tradicije, već 58 godina se održavaju “Apatinske ribarske večeri”. Manifestaciju u trajanju od četiri dana svake godine poseti više desetina hiljada ljudi.

Zaostavština Nemaca

Muzej podunavskih Nemaca nalazi se u zdanju crkve “Srca Isusovog” s misijom očuvanja zaostavštine Nemaca u ovom delu Evrope. Poseduje veliku zbirku obrednih predmeta i sakralnih umetničkih dela u regionu, kao i unikatnu kolekciju crkvenog tekstila. Biblioteka Muzeja ima više od 60.000 dokumenata i knjiga iz XVI veka.

Banja Junaković

U okolini Apatina najatraktivnija je Banja Junaković, koja pored medicinskih usluga nudi i brojne “wellness i spa” programe, programe ulepšavanja, kompleksom bazena na otvorenom i najmodernijom kuglanom u kojoj se održavaju međunarodna takmičenja.

Kako stići

Koordinate: 45°40’12” SGŠ; 18°58’59” IGD
Apatin – granični prelazi Bački Breg (Mađarska) 45.1 km/ Bogojevo (Hrvatska) 29.1 km 
Beograd – Apatin 197 km (auto putem E75 (A1 – Beograd – Subotica), isključenje u Vrbasu, pa preko Kule i Sombora do Apatina)
Apatin – Banja Junaković 4 km

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here