Agencija za privredni razvoj MG i Libac foto

Mrkonjić Grad je poznat po kralju Petru I Karađorđeviću, po kojem je dobio ime, po seoskim koridama i kosidbi, a i po Mrkonjičkoj Gračanici. Tamo je i jezero Balkana, možda manje medijski eksploatisano, pa samim tim i manje poznato, a pravi je biser opštine.

Čarobno jezero u bajkovitom zelenilu, bio bi najrealniji opis te zeleno-plave oaze u Republici Srpskoj. Balkanu čine Malo i Veliko jezero s travnatim plažama. Pored su ugostiteljski objekti i sportski tereni tako, da osim plivanja, tamo možete upražnjavati još neki sport i ručati u divnom ambijentu.
I dan danas živi legenda o nastanku Balkane zbog škrtosti bogatog Gavana. Kada su sveci hodali zemljom i tražili milostinju, Gavan nije hteo da im udovolji te su ga ovi prokleli – da sve zajedno sa njim potone u ambis i da voda sve prekrije. I eto Balkane. Pored jezera se inače svake godine održava jedinstveno takmičenje u kosidbi. Koristi se samo najkvalitetnija kosa u regionu-varcarka, po kojoj je grad poznat a dobila je ime po njegovom starom nazivu Varcaru. Naime, naselje na kojem se danas nalazi Mrkonjić Grad nastalo je 1593, kada je kizlar-aga Đukanović tu podigao svoj vakuf (zadužbinu). Naziv je kasnije promenjen u Novo Jajce, pa u Varcar Vakuf… Sadašnje ime je dobio 1924/25. po Petru I Karađorđevićem. tj. u znak sećanja na srpskog vladara, koji je kao Petar Mrkonjić učestvovao u bosansko-hercegovačkom ustanku 1875. Ko voli kombinaciju prirode i istorije uživaće na lokalitetu Bočas gde su udruženi prelepo jezero, tvrđava i divni kanjon Vrbasa.
– Ovo je grad ljudi sa dušom, grad bogat tradicijom, nasleđem i legendama i dobrom rakijom od šljive. Dođite da zajedno uživamo u lepotama našeg kraja – pozivaju iz Agencije za privredni razvoj Mrkonjić grada.

Čarobna Sana

U blizini Vizitor centra Pecka nalazi se izvor čarobne reke Sane, koja osvaja lepotom duž celog svog toka.

Zašto nije otišao Boro 

Zelenikovac je poznat kao mesto održavanja likovnih kolonija, rok i džez koncerata i večeri poezije. Izgradnju galerije zanimljivog naziva “Zašto nije otišao Boro” počeo je 1985. entuzijasta i veliki ljubitelj prirode Borislav Janković tako što je na zanimljiv način proširio malu vodenicu. Sagradio je i još nekoliko drvenih kućica za spavanje, klupice i stolove. 

Mrkonjička Gračanica 

Hram Svetog Save je zbog lepote prozvan Mrkonjička Gračanica (rađena po uzoru na kosovsku). Građen u srpsko-vizantijskom stilu, sve unutrašnje površine ukrašene su mozaikom, a vitraži urađeni s Murano staklom. Patrijarh Irinej ga je osveštao 2018. godine.

Veličanstveno mesto 

Veštačko jezero “Bočac”, savršeno za sportove na vodi, nalazi se kod ušća Crne reke u Vrbas. Uz samo jezero su ostaci istoimene srednjovekovne tvrđave, jedne od najvažnijih fortifikacija vrbaškog odbrambenog sistema. S uzvišenja pored tvrđave pruža se veličanstven pogled na kanjon Vrbasa. 

Odmor u Pecki 

Vizitor centar Pecka je smešten u nekadašnjoj osnovnoj školi u mestu Gornja Pecka. Nalazi se u podnožju stena istoimenog i najvećeg prirodnog penjališta u BiH opremljenog sa 120 penjačkih smerova. Mnogima idealno mesto za odmor, početna je i povratna tačka za izlete, vožnju biciklima i planinarenje, ali i za održavavanje škole gljivarstva.

Kosidba s varcarkama 

Manifestacija “Dani kosidbe na Balkani – memorijal Lazar Laketa”, nosi ime po poginulom borcu Vojske Republike Srpske. Kosci se tada takmiče u kodisbi trave koristeći kosu “varcarku” koja se vekovima kuje u Mrkonjić Gradu i okolini.

Kako stići ? 

Koordinate: 44°25’00” SGŠ, 17°04’60” IGD
Granični prelaz Gradiška (HR) – Mrkonjić Grad 108 km
Beograd – Mrkonjić Grad 388 km
Centar Mrkonjić Grada – jezera: Balkana/Bočac 4/14 km, Zelenikovac 15 km

Spektakl 

Lokalni spektakl svakako je korida, ali ne borba toreadora i bika već dva bika. Održava se u selima Mrkonjić Grada, gde okuplja ljubitelje ovakve vrste zabave iz regiona, ali i iz Evrope. Jedna od najvažnijih i svakako najuzbudljivijih korida na Balkanu je, tvrde, „ona kod Ace u selu Graci”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here