Arhiva TO Banjaluka
Prizor koji oduzima dah

Nema osobe na ovom podneblju koja nije čula za prelepu Banjaluku na Vrbasu.

Današnja prestonica Republike Srpske, koju krase magična priroda i prate brojne zanimljive legende, jedino je mesto na svetu u kojem možete da se provozate dajak čamcem. Pesnici kažu a meštani rado citiraju, da je Banjaluka večno mlada krajiška lepotica u sigurnom zagrljaju svoje ljubavi, rečnog toka muškog imena – nemirnog i divljeg Vrbasa, predivne modro zelene boje. Probivši svoj put kroz stene, od Jajca do Banjaluke, Vrbas je stvorio impresivan kanjon, koji oduzima dah. Posebnim ga čine brzaci, slapovi, plaže, okolne stene i bogatstvo biljnog i životinjskog sveta.
Banjaluka se može pohvaliti još jednim lepim kanjonom, koji pravi reka Švrakava, ali i Krupom na Vrbasu. Kaskadni vodopadi, stare vodenice, šetalište duž obala reke Krupe i predivan šumoviti predeo razlog su što ga, opravdano, zovu biserom prirode. Iako je za mnoge Banjalučane Vrbas neprikosnoven, kupanje u hladnoj reci ponekad zamene jezerskom vodom. Prelepi Vrbas dobio je tako konkurengiju – jezero Šljivno na Manjači, sa brojnim sadržajima za decu i odrasle. Turističko-rekreativni kompleks obuhvata veliko i malo jezero, nekoliko ponornica, a obiluje proplancima i stazama kroz šumoviti deo predela. Uređeno šetalište s ukrasnim drvećem s obe strane jezera kao i prostor s roštiljskim mestima mami sve one koji žele opuštanje od gradske vreve i vrućine. Ne smemo da zaboravimo da spomenemo da levom obalom Vrbasa dominira najstariji istorijski spomenik u gradu, velelepna tvrđava Kastel.
Kaskadna rupa
– Lako je zaljubiti se u Banjaluku i biti joj veran. Kada pomiluje, obgrli i ušuška u svoje skute, ostaje duboko usađena u srcu tako da zaboraviš na misao da je napustiš. I zbilja, za svakoga ima mesta – u zanosu o svom gradu priča Branka Branković iz TO Banjaluka.
Vožnja dajakom (F: dajak, ako može tako mračna, ako ne-onda trka dajaka)
Dajak čamac, s kojim možete s Vrbasa doživeti Banjaluku, simbol je ove reke još od ’38. ili ’39. godine XX veka. Dajak je dugačka motka sa metalnim vrhom, koja udara o kamenito dno reke, kojom skiper gura čamac uzvodno. Svi kažu – jedinstven doživljaj. Dajaci imaju i svoju trku, koja se održava na manifestaciji Leto na Vrbasu.
Gospodska ulica

Gospodska ulica

Mesto sastajanja Krivi sat je početak pešačke zone, čuvene Gospodske ulice. Osim niza jednospratnih neorenesansnih zgrada, tu je Saborni hram Hrista Spasitelja, jedno od najimpozantnijih građevina XXI veka u BIH, kao i kandelaber, koji je prosvetlio ulicu pre mnogih drugih gradova.

Tvrđava Kastel

 

Dvorac koji odoleva vremenu

Svedok vremena neolitskog naselja, tvrđava Kastel preživela je i tursku i austrougarsku vojsku i sakrila tajnu utamničenh u kazamatima. Zbog slobodarskog duha, tamo je neko vreme bio i diplomata, velikan srpske književnosti Petar Kočić. Kastel je danas letnja pozornica.

Vodopad Švrakave

Kanjon reke Švrakave završava se sa nekoliko slapova i vodopadom preko stenskog bloka visokog oko pet metara. Voda koja pada, huk i penušanje reke ostavljaju na posetioca utisak za pamćenje.

Vodopad Švrakava

Devojački most

Prirodni fenomen Kameni most nastao je erozivnim delovanjem vetra koji je hiljadama godina probijao rupu u steni. Most ima nekoliko penjačkih smerova tako da se dolina Vrbasa može pogledati iz različitih uglova.

Čudotvorna crkva

U blizini slapova na Krupi nalazi se manastirski kompleks, koji datira s kraja XII veka a u okviru kojeg su manastir Sveti Ilija (1289.), crkva brvnara (XVI vek) i ruina srednjovekovnog Greben grada (1192.). Manastir posvećen Svetoj Matroni, za koju se veruje da ima isceliteljske moći, pun je vernika u svako doba godine.

Mlinovi

Reka Krupa, ukupne dužine oko četiri kilometra, spušta se kroz šumu od manastira pa sve do starih mlinova, koji još melju brašno od različitih žitarica.

Kako stići

Koordinate: 44°46’00” SGŠ, 17°10’60” IGD
Aerodrom Banjaluka – centar Banjaluke 23 km
Granični prelaz Gradiška – Banjaluka 48 km
Beograd – Banjaluka 332 km
Banjaluka – Kanjon Vrbasa 12 km, Krupa na Vrbasu 25 km, Devojački most 2 km, vodopad Švrakave 12 km, Manjača 22 km
Rekreacija na Šljivnu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here