TO Beograda

Beograd, srpska prestonica na dve prelepe reke probudio je emocije i prirastao za srce svima koji su ga posetili, najviše zahvaljujući jedinstvenim atrakcijama, bogatstvom kulturno-istorijskog nasleđa, uzbudljivim noćnim životu, izvrsnoj gastronomiji a iznad svega srdačnosti i gostoprimljivosti Beograđana.

 

Glavna atrakcija su Beogradska tvrđava sa parkom Kalemegdan i gradsko jezgro. Tokom dugog razdoblja nastanka (I-XVIII vek) Tvrđava se menjala i razvijala, od rimskog kastruma, preko vizantijskog kastela i ostataka srednjovekovne prestonice srpske despotovine sve do austrijsko-osmanlijskog artiljerijskog utvrđenja. Obilaskom ovog “muzeja na otvorenom” postajete svedok duge i uzbudljive istorije, čiji će vas tragovi oduševljavati svakim korakom po kamenoj tvrđavi. U prostranom, zelenom Kalemegdanu videćete biste mnogih važnih ličnosti srpske istorije, nauke i kulture. Iz Kališa ulazi se u glavnu pešačku zonu duž “Kneza” (Knez Mihailove ulice), zakonom zaštićenog kao jedan od najstarijih i najvrednijih mesta u gradu sa nizom impresivnih zgrada i kuća iz 70-ih godina XIX veka. Knezom se stiže do gradskog Trga, dalje do Terazijske česme s lavovima, pa do Slavije (sve vreme uživaćete u raskošnim fasadama), a onda i do veličanstvenog Hrama Svetog Save, jednog od najvećih pravoslavnih hramova na svetu. Gde god da se nađete u gradu ne brinite za osveženje, jer su kafići skoro na svakom koraku. Noćni život je posebna priča u kojoj prednjači Savamala kao jedan od najpopularnijih delova Beograda gde su se stare fasade iz različitih epoha udružile s urbanom kulturom. Tu je i boemska Skadarlija sa “živom” starogradskom muzikom dok su obale reka rezervisane za narodni i turbo folk zvuk.
– Ono što je najkarakterističnije za Beograd, po mišljenju turista, su Beograđani. Topli, srdačni, predusretljivi, nasmejani lokalci koji čine duh našeg grada posebnim. Dobrodošli – kaže Jelena Stanković iz TO Beograda.

Muzej na otvorenom

Tvrđava je podeljena na Gornji i Donji grad, na kom se nalaze Despotova kapija, Sahat kula, Rimski bunar, statua Pobednika, Kula Nebojša, Amam – tursko kupatilo, kapije…

Najveća srpska svetinja 

Izgradnja Hrama Sv. Save počela je 1935, nastavljena 2000. na mestu gde su 1594. iz manastira Mileševa prenete pa spaljene mošti prvog srpskog arhiepiskopa. Ispod Hrama nalaze se kripta s crkvom posvećena Knezu Lazaru kao i kripta u kojoj će se sahranjivati patrijarsi. Spoljna visina Hrama (s krstom) je 79 metara, a u prizemlju i na galerijama može da primi 10.000 vernika. Na platou se nalaze Narodna biblioteka, spomenik Karađorđu i divan park s fontanama.

Boemska četvrt

Čuvena boemska četvrt Skadarlija je nastala krajem XIX i početkom XX veka kada su njene kafane bile stecište najpoznatijih beogradskih umetnika, koji su I stanovali u kratkoj i pokaldrmljenoj ulici. Najčešće je porede sa pariskim Monmartrom, kako po izgledu, tako i po veseloj atmosferi, kojoj doprinose programi s pesmom, igrom, anegdotama i skečevima. Najpoznatije kafane sa, tvrde, najboljim domaćim specijalitetima, su Tri šešira, Šešir moj, Dva jelena, Zlatni bokal, Ima dana, Putujući glumac, Dva bela goluba….

Nađimo se “kod konja”

Na glavnom Trgu, okružen Narodnim pozorištem i Muzejem, nalazi se spomenik knezu Mihailu Obrenoviću. Ovo mesto, nazvano “kod konja”, odgovor je na pitanje “gde ćemo se naći?”, kako Beograđana tako i gostiju.

Raznovrsni Kališ 

Jedan od najposećenijih objekata na Kalemegdanu je najstarija beogradska crkva Ružica. Na Kališu su i Paviljon ”Cvijeta Zuzorić”, Veliko stepenište, Beo ZOO vrt, park za decu, sportski tereni, muzeji, pregršt spomenika i skulptura…

Velelepna crkva

 Kosančićev venac sav u kaldrmi, ušuškan između Tvrđave i Savamale sačuvao je atmosferu i izgled XIX veka, kojima je dodao kafiće, galerije i vinarije. Između Venca i Kneza je prelepa Saborna crkva gde je sahranjen Vuk Karadžić. Preko puta je čuvena kafana “?” koja čuva autentičan balkanski ambijent.

Podzemni grad 

Tura “Podzemni Beograd” omogućuje silazak u bunker iz vremena Informbiroa (1948.) i lagum Velikog barutnog magacina, obilazak tajanstvenog Rimskog bunara kao i podzemnog laguma u Karađorđevoj ulici.

Buran noćni život 

U Savamali su smešteni KC Grad (omiljeno mesto hipstera), kao i restorani i klubovi Beton hale tik uz Savu. U centru grada su džez, disko i dub step i drum ‘n’ bass klubovi dok Cetinjska i Zetska ulica predstavljaju zonu ispunjenu barovima.

Kako stići ?

Koordinate: 44°48’57” SGŠ; 20°27’34” IGD
Horgoš – Beograd 202 km (sve vreme samo autoputem E75)
Aerodrom “Nikola Tesla” – centar Beograda 19.8 km

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here