B. Marković

U srcu Šumadije, između planinskog venca Bukulja-Venčac, s jedne strane, i Orašačkog brda, s druge, šćućuren je Aranđelovac, svetski poznat po lekovitim termalnim izvorima, vodi “Knjaz Miloš” i Bukovičkoj banji. Zašto je mineralna voda dobila ime po tom članu Obrenovića, osim meštana, retko ko zna. Mnogi ne znaju i da se na ulazu u ovaj grad krije magična pećina, a da u gradskom parku leti mogu pronaći spas od žege.

Prvi koji je posetio izvor u ovom kraju i koristio vodu u lekovite svrhe bio je Dositej Obradović 1811. Srpski knez Miloš je 1858. stavio izvor pod zaštitu države i odlučio da na tom mestu podigne grad, kojem je sledeće godine dao ime po Crkvi Sv. arhangela Gavrila.

U znak zahvalnosti, meštani su izvoru dali kneževo ime, a lekovitost mineralne vode i svežina vazduha sa Bukulje učinili su da ovaj grad postane omiljeno Miloševo mesto za odmor.

U samom centru Aranđelovca oduševljava ogroman park Bukovičke banje, jedan od najvećih evropskih muzeja skulpture pun divnog zelenila i cveća. Parkom dominira Staro zdanje, nesuđeno mesto uživanja Obrenovića, nekada simbol grada, a danas ruševina o kojoj će svaki meštanin pričati. U parku obavezno treba posetiti Paviljon Knjaz Miloš iz 1907. i tamo probati mineralnu vodu.

– Aranđelovac je mesto istorijskih događaja te zato ističemo Orašac, kolevku moderne srpske državnosti. Nezaobilazne “tačke” su pećina Risovača i planina Bukulja, na čijoj padini je Muzej grada, a na vrhu vidikovac visine 19 metara sa koga se po lepom vremenu vidi veći deo Šumadije. Sa druge strane Bukulje je Garaško jezero. Grad ima tri crkve i manastir Venčac iz 1444. u selu Brezovac – preporučuju u TO Aranđelovac.

Skoro da ne postoji osoba koja ne želi da jaše konja, provoza se fijakerom ili fotografiše sa ovom plemenitom životinjom te je zato i Konjički klub Aranđelovac jedna od glavnih atrakcija.

Mesto Ustanka

Na Sretenje, 15. februara 1804. u selu Orašac je postignut dogovor o podizanju Prvog srpskog ustanka i proglašenju Karađorđa voždom. U znak sećanja na istorijski događaj koji je srpskom narodu doneo nacionalnu slobodu i pokrenuo stvaranje moderne države, u Orašcu je formiran spomenički kompleks (crkva, škola, česma u Marićevića jaruzi, muzej i skulptura Karađorđa). Srbija ovaj datum slavi kao Dan državnosti.

Stanište neandertalaca 

Čudesna pećina Risovača iz doba paleolita nalazi se na istoimenom brdu na ulazu u Aranđelovac. Stanište neandertalskih lovaca u kojem su pronađene alatke, životinjske kosti i zubi obilazi se s kustosom, čija zanimljiva priča ostavlja bez daha.

Staro zdanje

Staro zdanje u Aranđelovcu, reprezentativni primer arhitekture srpskog romantizma, knez Mihailo Obrenović je 1865. počeo da gradi kao letnju rezistenciju, a završeno je 1872, četiri godine nakon pogibije kneza. Usled političkih promena, Staro zdanje je postalo banjski dom sa hotelom, a potom prepušteno zubu vremena. Objekat čeka rekonstrukciju od 1971. tako da je zatvoren za posetioce.

Paviljon za predah

Paviljon Knjaz Miloš, ranije poznat kao Izvor kisele vode, podignut je 1907, a obnovljen 2016. Nalazi se u Parku Bukovička banja gde se pored izvora sa tri vrste mineralne vode, posetioci mogu upoznati sa istorijatom proizvodnje “Knjaz Miloša” kroz svojevrsnu muzejsku postavku uz posetu umetničke galerije.

Mermer i zvuci 

Među brojnim letnjim manifestacijama izdvajamo smotru umetnosti Mermer i zvuci. Na otvorenoj sceni u gradskom parku održavaju se besplatni muzičko-scenski programi, Pozorišni festival, zabavno Kulturno leto posvećeno deci dok se u bioskopu svakodnevno prikazuju najnoviji filmovi.

Praseće bajadere i kraljičina lepeza

“Milošev grad” ima raznovrsnu gastronomsku ponudu. Tamo reč “bajadera” ne ukazuje na kolač već na praseće pečenje isečeno na kockice, kako ga serviraju u restoranu Mali hrast. Ako volite nešto drugačije, u restoranu “Aleksandar” specijaliteti su – Lepeza kraljice Marije i file Aleksandar. Izdvajamo i “Lovački raj” u kojem ćete, nagađate, uživati u divljači. Treba posetiti vinariju i restoran Tarpoš koji se nalazi u srcu vinograda.

Bazen na jezeru 

S druge strane Bukulje leži akumulaciono Garaško jezero, pravi raj za pasionirane ribolovce, gde postoji otvoreni bazen, tereni za male sportove, odbojka na pesku i restoran.

S konjem do zdravlja

Konjički klub Aranđelovac, osim razvojem konjičkog sporta i hipoterapije, bavi se i razvojem konjičkog turizma. Vizija kluba je kvalitetno provođenje vremena u prirodi sa životinjama. Inače, članovi ovog KK su u seriji “Nemanjići” statirali kao konjanici.

Jedinstvenost Banje

Jedna od najlepših banja u Srbiji Bukovička banja, koja se nalazi na visini od 270 m, za lečenje pacijenata koristi lekovite faktore klime, gline i mineralne vode. Raspolaže i jedinstvenim Centrom za oporavak dece (do 18 godina) od šećerne bolesti, u kojem najmlađe bolesnike uče kako da normalno žive sa dijabetesom.

Kako stići?

Koordinate: 44’18’15″SGŠ, 20’33’22″IGD
Horgoš – Beograd (202 km) dalje auto-putem E75, isključenje s auto-puta za Mali Požarevac, pa preko Mladenovca do Aranđelovca (još 72 km). Aranđelovac – Orašac 5.5 km

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here