A. Nihil

Ko misli da je leti dosadno na planini, taj nije bio na Kopaoniku i to treba da ispravi koliko već u naredna tri meseca. Pored brojnih aktivnosti koje ima u ponudi, verovatno će vam biti zanimljivo da pronađete Nebeske stolice, jezero s plutajućim ostrvima ili da vidite zalazak sunca sa Pančićevog vrha u okviru safari ture.

Doduše, veličanstveni izlasci i zalasci žute lopte svuda na Kopaoniku oduzimaju dah i predstavljaju jednu od njegovih draži.
Gromada kojoj iz milošte tepaju Kop najveći je planinski masiv u Srbiji, koji ima više od 200 sunčanih dana godišnje, zbog čega ga zovu i “planina sunca”. Pored šetnje planinskim stazama, panoramske vožnje žičarom do najvišeg, Pančićevog vrha, boba na šinama, zip lajna, tjubinga i kartinga, turisti mogu da se oprobaju u paraglajdingu, off road vožnji terenskim vozilima, alpinizmu i streličarstvu, a ljubitelji skijanja mogu uživati na letnjoj ski stazi. Ko želi, može da nauči da jaše konja ili da igra tenis.

– Lokalitet koji treba posetiti su Nebeske stolice (1.800 m), u blizini Pančićevog vrha, na kome se nalaze ostaci crkve Svetog Prokopija. Blizu Turističkog centra Kopaonik nalaze se i vredni kulturno-istorijski spomenici koje preporučujemo: manastiri Gradac, Končul, Stara i Nova Pavlica – kažu u TO Raška i dodaju da se u podnožju Kopa nalazi i nezaobilazna Jošanička Banja.

Na “Srebrnoj planini” (tako zovu Kop zbog rudnog potencijala, pogotovo zlata, srebra, bakra i olova) je zagarantovan i dobar provod u mnoštvu kafića kao i uživanje u specijalitetima kopaoničkog kraja u restoranima.

Dva kilometra iznad zemlje

Panoramska vožnja žičarom “Pančićev vrh” idealna je prilika da Kop vidite i doživite na potpuno drugačiji način uživajući u pogledu sa dva kilometra, tačnije 2017 m, nadmorske visine.

Svi sumnjali, on uspeo

Kozje stene su oštar greben na Jadovniku, čija se severoistočna strana strmo spušta u dolinu Samokovske reke, iznad koje se uzdižu vrlo atraktivne stene po kojima je rezervat dobio ime. Za Kozje stene vezuje se ime Dragoljuba Mijatovića, koji je uspeo da sa vrha Kopa sprovede vodu kroz ogromne stene, preko provalija i strmih litica sistemom kanala i sprava za navodnjavanje. Sa radom je počeo 1927., a pravac i nagib je trasirao pomoću improvizovane naprave. Uprkos neverici meštana i tadašnjih stručnjaka, 1928. u Žutice, na njegovo imanje, stigla je voda. Kanal, dug 18 km, korišćen je sve do 1949.

U Milunkinu čast

Spomenik u prirodnoj veličini najodlikovanijoj ženi u istoriji ratovanja, Milunki Savić otkriven je 1995. u Jošaničkoj banji. Rodna kuća srpske Jovanke Orleanke, heroine Balkanskih ratova. nalazi se u selu Koprivnica, sedam kilometara od Jošaničke Banje podno Kopa. Podsetimo, Milunka je stupila u vojsku 1912. (tokom Balkanskih ratova) kao Milun Savić, čime je zaštitila brata od mobilizacije. Nakon što je ranjena u Bregalničkoj bici 1913. (prvi od devet puta) Milunkin stvarni pol je otkriven, ali nije izbačena iz službe već se tokom Prvog svetskog rata borila pod svojim pravim imenom.

Pita uz ploveća ostrva

Velika atrakcija za posetioce Kopa je Semeteško jezero, koje ima oblik izduženog kruga prečnika 50 m i dubine 7 m. Ono zbog čega je zanimljivo je nekoliko plovećih ostrva, odnosno busena, koji plutaju po površini. U restoranu pored jezera, u divnom, mirnom okruženju možete probati specijalitete domaće kuhinje, a iz TO Raška preporučuju pitu sa kopaoničkim borovnicama.

Kaskadni vodopad

Lepi Jelovarnik je drugi po visini vodopad u Srbiji sa visinom od 71 m i čine ga tri kaskade. Nalazi se u okviru nacionalnog parka na nadmorskoj visini od oko 1.500 m, dva i po kilometra istočno od Pančićevog vrha u oblasti Jelovarnik, po kojoj je i dobio ime.

Jošanička banja

Jošanička Banja spada u lečilišta s najtoplijom vodom u Evropi, temperature čak 77°C. U banjskom kompleksu nalazi se banjsko kupatilo sa manjim bazenom, đakuzi kadom i osam manjih kada, blatno i staro kupatilo (hamam), sauna i manji otvoreni bazen.

Nebeske stolice

Crkvine (Nebeske stolice) su prirodni i društveni fenomen odakle se pruža fantastičan pogled do Rtnja, Stare planine, pa sve do Crne Gore i BiH. Na visini od 1793 metra nalaze se kameni ostaci crkava iz poznoantičke i ranohrišćanske epohe. Mističnom imenu kumovao je vojvoda Živojin Mišić. Po legendi, crkva Svetom Prokopiju je u toku jedne noći nestala. Dok je letela ka nebu, na njenom mestu su ostali samo temelji, a kameni blokovi su padali po okolnom prostranstvu gde su potom nastajale nove crkve.

Kako stići

Koordinate: od 42?43’36” do 43?28’01” SGŠ, od 20?37’09” do 21?24’02” IGD
Kopaonik – Aerodrom “Nikola Tesla” (Beograd) 294 km, Aerodrom “Konstantin Veliki” (Niš) 118 km, Aerodrom “Morava” (Kraljevo)105 km
Horgoš – Beograd (202 km) – Kopaonik (još 258 – 300 km u zavisnosti od izabrane trase): 1) Beograd – Preljina (autoput Miloš Veliki) – Kraljevo – Jošanička Banja – Kopaonik (258 km);  2) Beograd – Batočina – Kragujevac – Kraljevo – Jošanička Banja – Kopaonik (290 km); 3) Beograd – Pojate – Kruševac – Brus – Kopaonik (300 km)
Centar Kopaonika – Jošanička banja 24 km, Semetiško jezero 14 km.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here