Arhiva TO Nevesinje

Za Nevesinje je svima asocijacija samo Nevesinjska puška, ustanak stanovnika za oslobađanje od Turaka. Mnogi ne znaju da ovaj grad u Republici Srpskoj, osim bogate istorije, ima prostranu visoravan Morine, koju mnogi nazivaju Hercegovačkim (Evropskim) Tibetom kao i jezero sa šljunkom koji tako izgleda da imate osećaj da gazite po zlatu.

Na jedinstvenoj Morini nalaze se nepregledni pašnjaci na kojoj su se zadržale vekovne tradicije izgona stoke i života u katunima na način kako se to radilo prošlog veka. Zanimljivo je da je tamo zabeležen sneg u svakom mesecu u toku godine osim u julu, a meštani garantuju oduševljenje nezaboravnim pejzažima. Nevesinje čuvaju dve lepe planine Crvanj i Velež, na kojima će uživati ljubitelji planinarenja i alpinizma. Za one željne adrenalina, izazov će biti proći na Veležu najatraktivniju via ferratu u regionu. Na području opštine nalazi se i veliki broj pećina, jama i vrtača, a samo gradsko jezgro je muzej na otvorenom, bogat spomenicima i građevinama iz doba austro-ugarske vladavine. Od verskih objekata izdvajaju se Saborni hram Vaznesenja Hristovog (XIX vek) i Careva džamija, najstarija u Hercegovini. Na uzvišenju iznad same čaršije, nalaze se ostaci srednjovekovne tvrđave Vjenčac i prelepa crkva brvnara, odakle se pruža fenomenalan pogled na grad. Nevesinje je inače specifično i po tome što ima najveći broj kafića po glavi stanovnika.
– Stalno se otvaraju novi lokali. Neki se zatvore, pa opet otvore tako da je tačan broj kafića teško utvrdljiv – kažu u TO Nevesinje i ističu da su “na nadmorskoj visini oko 900 m, leta u Nevesinju umerena a noći hladne, tako da se tamo možete naspavati”.

Jedinstvena u Evropi

Evropski Tibet, visoravan Morine treba obići kvadovima i napraviti fotografije na kojima se, ako imate sreće, može naći i krdo divljih konja. 

Groblje svatova 

Za nekropolu stećaka “Svatovsko groblje” na visoravni vezuje se strašna legenda. Hercegovački beg Lakišić isprosio je devojku iz Bosne i krenuo sa svatovima po nju, ali ih je u povratku prilikom prelaska preko Morina zadesila strašna mećava. Svi osim mlade su stradali. Zahvaljujući konju, kojeg je jahala a koji je dobro poznavao teren, uspela je da pronađe put sa Morina i spasi se. 

Spomenik ustanicima

U selu Krekovi, na mestu gde su Nevesinjci ustali protiv Turaka, nalazi se spomenik u znak sećanja na “Nevesinjsku pušku”. 

Najveći čelični put 

Via ferrata ili čelični put predstavljaju staze po stenama u koje su uklesane merdevine od čelika za penjanje. Na Veležu je ferrata najveća na Balkanu (duga 13 km s visinom od 400 m). 

Jezero Alagovac 

Čarobno jezero Alagovac, koje okružuju lepe, atraktivne plaže i gusta borova šuma, predstavlja idealno mesto za odmor.

Kalufi

“Kalufi” sa 462 stećka u selu Krekovi najveća je nekropola stećaka u BiH i pod zaštitom je UNESCO. 

Ovčiji brod 

Kameni most “Ovčiji brod” u selu Bratač najpoznatiji je most preko Zalomke iz perioda turske vladavine. Krase ga tri luka, izgrađena početkom XVIII veka. 

Podzemno carstvo 

Spomenik prirode, pećina Novakuša ima otvor dimenzija 70m sa 20m i obavezno je mesto fotografisanja. Prelepa je i Provalija, bogata pećinskim nakitom i dužinom kanala. 

Sat kula 

Nezaobilazan motiv na razglednicama i nešto po čemu je Nevesinje prepoznatljivo je Sat kula. Tačno vreme gradnje nije poznato, ali je sigurno da je sagrađena pre 1644. kada je prvi put spomenuta u spisima. 

Olimpijske igre

 Nevesinjska olimpijada ima tradiciju dužu od modernih Olimpijskih igara, a svakako je najveća i najmasovnija manifestacija u istočnoj Hercegovini – dolazi na hiljade ljudi iz svih krajeva bivše Jugoslavije i iz drugih zemalja.

Kako stići ?

Koordinate: 43°16′ SGŠ, 18° 07′ IGD
Granica sa Hrvatskom – Nevesinje 70 km (preko Čapljine)
Beograd – Nevesinje 450 km
Centar Nevesinja – Morine 30 km, jezero Alagovac 4 km, Krekovi 12 km, Bratač 15 km, Kifino selo 9.3 km 

 

1 COMMENT

  1. Nikada nisam bio u ovom kraju. Hvala autorima, računam da je sada već prekasno, ali sledeće leto obavezno ću posetiti Nevesinje. Deluje da je prelepo. Ne volim gužve, plae i vrućine, izgleda mi kao odmor za mene, često idem u Crnu goru u planine, ali bi mogao da promenim. jedino ne znam kakvi su putevi, da li postoji prevoz, da li je poterbno unajmiti jače vozilo ili džip da bi se stiglo , da li ima prodavnica ili svu hranu treba ponesti sa sobom?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here