TO Teslić
Idealno mesto za leškarenje i maštanje

Teslić, relativno mlad grad (tek nekih 120 godina) ali s bogatom istorijom u Republici Srpskoj, najpoznatiji je po banji Vrućici, ovnovima i čuvenoj Ovnovijadi na još čuvenijoj Vučjoj planini. Retko ko zna da ova prelepa planina ima “tepih travu” (toliko je meka) idealnu za izležavanje i uživanje – legneš, gledaš u nebo i odmoriš mozak od svega i svih (to ponekad treba svima, zar ne?)!

Područje opštine Teslić bilo je interesantno još i praistorijskom čoveku, o čemu na poseban način svedoče ostaci oružja i oruđa, iskopanih u Rastuši, Blatnici, Vrućici i Čečavi. Kao nešto najlepše u Tesliću, meštani ipak ističu Vučju planinu i sve što je u vezi sa njom.

– Ono što izdvaja najlepšu planinu na ovim prostorima je prostrani plato na njenom vrhu, koji je prekriven travom mekšom od tepiha i mnogobrojnim izvorima čiste planinske vode, koji formiraju skokove u vidu vodopada. Plato, sa kojeg se pružaju fantastični pejzaži sa svih strana, predstavlja jedno od najlepših mesta za izletnički i lovni turizam, te uz svež vazduh i netaknutu prirodu čini da ko jednom poseti Vučju planinu obavezno joj se vraća – tvrde u TO Teslića.

Detalj sa ovnovijade

Čarobna planina je poznata i po tome što se na njoj dugi niz godina održava turističko-privredna manifestacija “Smotra ovčarstva na Vučjoj planini” ili “Ovnovijada”, koju poseti oko 10.000 ljudi tako da predstavlja jedan od glavnih događaja godine. U centru grada nezaobilazan je spomen Hram Presvete Trojice, podignutog u čast više od 500 boraca vojske Republike Srpske poginulih u proteklom ratu. Za ljubitelje verskog turizma, Teslić ima manastir “Liplje” iz XIII, crkvu brvnaru iz XVII veka, katoličko svetište “Kondžilo” i Krstovu goru. Ko poželi da se brčka, može da bira između nekoliko bazena. Ukratko, Teslić zadovoljava sve trenutne potrebe.

Ovnovijada

Ovnovijada

Posetioci mogu gledati borbu ovnova, kupiti nešto od mlečnih proizvoda i učestvovati u nadvlačenju konopca, skoku u dalj, košenju trave…

Spomen hram

Unutrašnjost spomen hrama Presvete trojice krasi mermerni ikonostas i 11 pozlaćenih krstova dok je kupola manja samo od one na Hramu sv. Save u Beogradu. Ikone su rađene u tehnici mozaika, a u priprati crkve na dve kamene ploče upisana su imena palih boraca za RS.

Praistorijsko ognjište

U pećini Rastuša pronađene su kosti pećinskog medveda i vuka, starih oko 20.000 godina kao i ostaci dva ognjišta koja su koristili praistorijski lovci – utvrđeno je da je na jednom vatra ložena oko 400, a na drugom oko 150 godina. Stručnjaci univerziteta Kembrdž su ovde pronašli i kosti praistorijskog nosoroga i lava. Ova i pećina Orlovača su jedine uređene za posetioce u Srpskoj.

Banjanje

Zdravstveno turistički centar “Banja Vrućica” namenjen je prvenstveno lečenju kardiovaskularnih bolesti, ali je njegov spektar zdravstvenih usluga veoma širok. U Banji Vrućici možete uživati u uslugama velnesa, otvorenog i zatvorenog bazena.

Misteriozni stećci

U naselju Vrućica, nalaze se tri srednjovekovna stećka “Vojvode Momčila”. Misterija je u tome što nije dokazano da je na ovim prostorima vladao ili postojao ikakav Momčilo ili ikakav vojvoda. Veruje se da su to nadgrobni spomenici pomenutog vojvode, njegove supruge i njihovog deteta.

Bajkoviti manastir

U podnožju planine Borja smešten je bajkoviti srednjevekovni manastir Liplje, koji vezuju za Stefana Nemanju i Svetog Savu, mada dekorativni elementi na njegovoj fasadi ukazuju na rašku školu. U konaku jednog od najlepših manastira u BiH je moguće prespavati.

Crkva brvnara

Posvećena Uspenju Presvete Bogorodice, crkva brvnara nalazi se u naselju Vrućica na mestu nekadašnje bogomolje iz 1642. Zadržan je prvobitni izgled, a postavljena su i vrata od prve crkve na kojima se nalazi brava stara 370 godina.

Etno plaža “Lane”

Okružena netaknutom prirodom, uz samu reku Usoru smeštena je etno plaža “Lane” koja nudi miran odmor i pecanje u reci, ali i kupanje u bazenima i uživanje u svežoj pastrmci.

Svetište i Krstova gora

Katoličko svetište Kondžilo u Komušini je mesto hodočašća na kojem se svake godine na Veliku Gospojinu okupljaju vernici (ne samo katolici) iz celog sveta da bi pratili sliku Gospe Kondžilske za koju se vezuju mnogobrojna čuda. Na samom vrhu Krstove gore, uzvišenja u naselju Gornji Ružević, postavljen je 33 metra visok metalni krst koji simbolički predstavlja Isusove godine života.

Kako stići

Teslić – granični prelazi Gradiška (Hrvatska) 117 km, Horgoš (Mađarska) 332 km
Beograd-Teslić 264 km
Teslić – Vučija planina (dva puta) 83.7 – 90.3 km, Vrućica 3 km, pećina Rastuša 20 km, manastir Liplje 25 km, svetište Kondžilo 20 km, Krstova gora 2 km

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here